Erre figyeljen, ha új téligumit vesz

A téligumi-abroncsok megfelelő kiválasztásán múlik a biztonságos vezetés a hideg hónapokban.

2024. október 14., 17:06

Szerző:

A téligumi esetében a legfontosabb kritérium, hogy megfelelő tapadást biztosítson a havas, jeges utakon. A biztonságos vezetés érdekében érdemes átgondolni, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki az ideális gumiabroncsot.

Ezek a szempontok segítenek dönteni, hogy melyik téligumi a legmegfelelőbb

A kiválasztásnál mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy milyen méretű abroncsot használhatunk az autónkon. Az autógyártók írják elő, hogy az adott típushoz melyik méret a megfelelő. A gumiabroncsok oldalán található számsor (például 205/55 R16) jelzi az abroncs szélességét, magasságát, valamint a felni átmérőjét. Fontos, hogy a jármű kézikönyvében feltüntetett méretet válasszuk, különben nem lesz megfelelő a tapadás, és ez veszélyes helyzeteket okozhat.

A téligumik futófelületének mélysége nagyobb, mint a nyári gumiké, hogy jobban kapaszkodjanak a hóban és a jégen, ezért ezt is figyelni kell a vásárláskor. A jogszabály szerint a minimális futófelület mélysége 1,6 mm, de a téli gumik esetében ajánlott legalább 4 mm-t választani. Ez jelentősen javítja az abroncsok tapadását a jeges, havas útfelületeken.

A téli gumikat gyakran M+S (mud and snow, vagyis sár és hó) jelöléssel látják el, de ez nem mindig jelenti azt, hogy az abroncs alkalmas a zord téli időjárásban való közlekedéshez. A biztos választás érdekében keressük a három hegycsúcs és hópihe (3PMSF) jelölést, amely garantálja, hogy a gumi megfelel a szigorú téli teljesítménynormáknak.

Ezen kívül még újonnan vásárolt gumik esetében is, de különösen használt téligumi vásárláskor kell nagyon odafigyelni az úgynevezett DOT-számra, amely  a gyártás pontos időpontjáról ad tájékoztatást. Az abroncsok között kadhatnak olyan darabok, amelyeket még korábban „bespájzoltak” a kereskedők, de valamilyen oknál fogva még nem értékesítettek, és esetleg kedvezőbb az áruk. Még a COVID alatt gyártott abroncsok is – ha megfelelően tárolták az abroncsot – minden további nélkül felszerelhetők, és használhatók, sőt főszabály szerint újnak számítanak.

A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.

A használt gumiabroncsot egyszerű leadni

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) arra emlékezetet, hogy 2023. október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amiket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs forgalmazók térítésmentesen átvesznek.

Az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)