Miért lényeges, hogy megfelelő abroncsokkal közlekedjünk nyáron is?

A nyári autózást közel sem tartjuk olyan veszélyesnek, mint a téli közlekedést, de ilyenkor is fontos, hogy mindent megtegyünk a saját és mások biztonsága érdekében.

2023. július 22., 00:00

Szerző:

Sajnos még mindig sokan vannak, akik nem cserélik le a téli abroncsokat nyáron, mondván, így legalább megspórolnak egy abroncs-szettet, illetve a csere és a tárolás költségeit is. Igen ám, de egyrészt hamarabb elhasználják a téli abroncsaikat, így hamarabb lesz szükség a cserére, másrészt még rendkívül veszélyes is ha nyáron nem az évszaknak megfelelő gumival közlekednek.

A téli abroncsok ugyanis 7 fok felett már nem használhatóak, ugyanis túlságosan meleg nekik az aszfalt. Mivel a gumikeverék úgy van kifejlesztve, hogy az alacsony hőmérsékletet viselje el, így a gumi a meleg időszakban nemcsak gyorsabban fog kopni, de a tapadási képességei is csökkennek. Ha pedig a tapadás csökken, akkor a fékezhetőség és az irányíthatóság is romlani fog, ami kifejezetten balesetveszélyes. Spórolás szempontjából sem jó ez a megoldás, hiszen a nyáron is használt téli abroncsok élettartama nem 5-6 év lesz, ahogyan azt a gyártó meghatározza, hanem inkább 2-3 év.

Nyári vagy négyévszakos gumi?

A fentiekből jól látszik, hogy a téli gumi használata tehát nem megfelelő a nyári időszakban, de akkor mit válasszunk helyette? Nyárra elsősorban a nyári gumikat szokták javasolni, de egyre nagyobb igény van a négyévszakos gumikra is, hiszen ezeket is lehet nyári gumiként használni. De melyiket válasszuk? Nos, a négyévszakos abroncsok megítélése meglehetősen vegyes, és sokan nem is tartják őket sokra, viszont a megfelelő vezetési stílus mellett ezek is jó megoldást jelenthetnek.

Akik nyáron is főleg városi forgalomban, megfontoltan közlekednek, és nem vezetnek rendszeresen nagy távolságokra, azoknak érdemes a négyévszakos gumikat is számításba venniük. Mivel a hazánkban a nyarak az elmúlt években hűvösebbek, csapadékosabbak voltak, az all season abroncsok is biztonságos vezetési élményt nyújthatnak.

Ha azonban naponta vezetünk, sokszor megyünk nagy távolságokra, esetleg rendszeresen ingázunk, akkor inkább nyári gumikat érdemes választani, hiszen ezek az abroncsok kifejezetten úgy lettek kifejlesztve, hogy a tökéletes megoldást jelentsenek a nyári közlekedésre.

A gumi állapotának ellenőrzéséről, avagy mit nézessünk meg a gumissal?

Ahhoz azonban, hogy valóban biztonságosan közlekedhessünk még nem elég az idénynek megfelelő abroncs, annak megfelelő állapotban is kell lennie. Amikor begurulunk a gumishoz, hogy a téli gumit nyárira cseréljük, érdemes a gumik állapotát is ellenőriztetnünk. Amennyiben 4 mm alatti a profilmélység, célszerű új abroncsot vásárolni, ha pedig a szakember javasolja, elvégeztetni a centríroztatást.

Négyévszakos abroncsok esetében cserére nincs ugyan szükség, de az ellenőrzést ebben az esetben sem árt legalább évente egyszer elvégeztetni, és centríroztatást ennél a kategóriánál is gyakran javasolják. És, ha már a guminál vagyunk, akkor a futómű is megér egy pillantást, ha pedig szükséges, akkor egy beállítást is.

(x)