Figyelmeztették a magyarokat: november 1-től csak így léphetnek be Ausztriába

Fontos változásra figyelmeztetik az embereket, amire november 1-től mindenkinek ajánlatos odafigyelnie, aki Ausztriába utazik.

2024. október 14., 15:20

Szerző:

Ahogyan már korábban megszokhattuk, idén is november 1-től hatályos Ausztriában az úgynevezett helyzettől függő gumiabroncs-kötelezettség – olvasható a 24.hu cikkében. Amennyiben egy esetleges baleset után kiderül, hogy az autósnak nem volt téli gumija, súlyos bírságot fizethet. 

Újra életbe lép ez a szabály Ausztriában

2008 január elsején vezették be a kötelező téli gumi használatát Ausztriában. A jogszabály értelmében november 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) esetén a 3,5 tonna alatti gépjárművek és a személyautók részére kötelező a téli gumi használata mind a négy keréken.

A hatóságok az M+S (Mud+Snow, azaz sár és hó) jelzést, illetve a gumi mintázatának mélységét figyelik az ellenőrzésnél. A törvény szerint a személyautók esetében 4, míg a diagonális abroncsnál és a 3,5 tonna feletti teherautók esetében 5 milliméteresnek kell lennie a mintázat mélységének

– olvasható a 24.hu cikkében.

A téli gumi egyébként kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszerelik. Azonban fontos, hogy a hóláncot csak a teljesen hóval borított útszakaszon szabad használni. A megfelelő jelzéssel ellátott négyévszakos gumiabroncsokat szintén elfogadják a hatóságok.

Ajánlott előre gondoskodni a téli gumiról, mivel a rendőrök 50 eurós (kb. 20 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak a nem megfelelő gumiabroncs használata miatt. Ha pedig valaki balesetet okoz, akkor ez az összeg akár elérheti az 5000 eurót (kb. 2 millió forint), és ilyen esetekben a biztosítók sem fizetnek.

Azonban nem csupán Ausztriában van ilyen szabály, mivel több országban is vezettek be hasonló szabályozást a téli időszakra vonatkozóan. Éppen ezért mindenképp informálódjon az adott ország helyzetéről, mielőtt útnak indul.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)