Milyen kritériumok alapján vásároljunk téli gumit?

Egy rossz minőségű, elhasználódott, vagy nem megfelelő szezonális gumiabronccsal útnak indulni felelőtlen, és balesetveszélyes is lehet, abban az esetben is, ha nem utazunk túl messzire.

2022. július 22., 12:35

Szerző:

Míg a nyári hőségben jó minőségű nyári gumikkal kell felszerelni az autónkat akkor, ha a nappali átlag hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok felett van, ne felejtsünk el arra is odafigyelni, hogy ezeket az abroncsokat mikor is illik lecserélni.

Ahogy elkezd közeledni a hűvös őszi időjárás, egyre több ember kezdi el megvásárolni a téli gumiabroncsát.

Nem kell azonban megvárnunk az enyhébb időjárást sem, ahhoz hogy téligumit vásároljunk, főleg azért mert ha hamarabb vesszük meg azokat, könnyen lehet, hogy még pénzt is spórolhatunk.

Ha szezon előtt, akár már nyár közepén elkezdjük nézni a téligumik kínálatát, láthatjuk, hogy ebben az időszakban sok helyen le is árazzák őket.

Az akcióknak köszönhetően jóval kedvezőbb áron vásárolhatunk szezonális abroncsokat ebben az időszakban a gumiwebshop.hu oldalán is.

Miért fontos téligumit vásárolni?

Azt, hogy mennyire lényeges, hogy mindig az időjárásnak megfelelő gumiabroncsokkal felszerelt kerekekkel induljunk útnak, nem is lehet elégszer kihangsúlyozni.

Azoknak az embereknek, akik nem járnak minden egyes nap autóval munkába, és ahol élnek, a tél is enyhébb szokott lenni, akár még a négyévszakos gumik is szóba jöhetnek.

Ha azonban a biztosra szeretnénk menni,inkább a téli gumiabroncsok mellett tegyük le a voksunkat.

A téli abroncsok az egyedi mintázatuknak, illetve a speciális anyagösszetételüknek köszönhetik azt, hogy jeges és havas útviszonyok között sem csúsznak meg, és a rugalmasságukból nem veszítenek még akkor sem, ha nagyon alacsony a hőmérséklet.

Ezek mellett a futófelületi mintázatuk gyártás során olyan mélyebb barázdákat is kapott, amik képesek elősegíteni a jobb tapadást, és a stabilabb közlekedést. Ezek a barázdák tudják ugyanis kivezetni a felgyülemlett latyakot, sarat és havat az abroncs futófelületéről.

A 185/65 r15 téligumi kifejezetten a személygépjárművekre lett tervezve.

Az abroncs pontos méretét fontos tudnunk ahhoz, hogy a megfelelő téligumit válasszunk. Ez a méret lényegében annyit jelent, hogy olyan abroncsot kell keresnünk, amely 185 mm szélességgel, 65 mm oldalfal magassággal, illetve 15” átmérővel rendelkezik.

Ha a pontos méretben nem vagyunk biztosak, akkor nézzük át az autó okmányait, hiszen a kocsi kézikönyvének minden esetben tartalmaznia kell az abroncs pontos méretét.

Melyek a legnépszerűbb téligumik 185/65 r15 méretben?

Az egyik legtöbbet keresett téligumi a Goodyear UG6 Plus, mely elérhető 185/65 r15 méretbe is.

Ez egy kedvező áron kapható, megbízható, prémium minőséggel rendelkező téli gumi. Legelőnyösebb tulajdonsága a kiváló féktávolságában rejlik, melynek köszönhetően a közismert TÜV szerkezet tesztjein is megállta a helyét.

Ez a teszt képes volt bebizonyítani azt, hogy ez a téligumi elődjeihez képest 4%-kal rövidebb féktávot tud produkálni még jeges és havas útviszonyok között is. Az irányított éleknek és a korszerű lamelláknak, illetve az innovatív újításoknak köszönhetően bármilyen útfelületen is képes kiváló tapadást biztosítani vezetője számára.

Igen népszerű még ebben a méretben a Point-s Winterstar 4 téligumi is, amely egy jó minőségű, középkategóriás termék.

Sok korszerű abroncshoz hasonlóan ez a gumi is irányított futófelületű mintázattal lett ellátva annak érdekében, hogy még jobb teljesítményt tudjon nyújtani nedves, és havas útviszonyok között.

A futófelületén található V- alakú mintázat, illetve a megfogó élek kiváló tapadást, és remek fékezést tudnak nyújtani számára.

A mintázat optimalizált beállítása pedig a megfelelő erő átadását bonyolítja le, és stabil vezetést és jó kormányozhatóságot is eredményez. A futófelületen megtalálható hosszanti barázdák pedig a vízelvezetésért felelősek. A külső válltömbök a tökéletes helyzetük miatt csökkentik a gördülési ellenállást, ez okozza azt is, hogy ezzel a téligumival valóban komfortos az utazás.

(x)