Támogatást kaphat ablakcserére, ha ebben a kerületben lakik – itt vannak a részletek

Budapest VI. kerületében lehet támogatást igényelni az ablakcserére. 

2024. október 14., 16:04

Szerző:

Terézváros önkormányzata még az év elején indította el az ablakcsere programot, a támogatás azonban nem jár mindenkinek – írja a Dívány.

Nem lehet mindenhol műanyag 

Manapság egyre többen cserélik le régi fa ablakokat műanyag nyílászáróra, az ésszerűnek tűnő döntés azonban nem mindenhol engedélyezett. Budapest egyes kerületeiben ugyanis korlátozzák a régi házak esetében a cserét, mivel az megváltoztathatja az épület küllemét, a homlokzat összképét. Terézváros önkormányzata viszont annak érdekében, hogy megőrizzék az egységes homlokzati képet, 2024. februárjában ablakcsere programot hirdetett. A cserére azok a kerületi lakosok pályázhatnak, akiknek a lakóhelyként bejelentett lakásuk fa nyílászáróval rendelkezik és felújításra, helyreállításra szorul. 

Vissza nem térítendő támogatás 

A támogatás vissza nem térítendő, a fa ablakkeretek cseréjét pedig utólag finanszírozza meg a kerület a benyújtott elszámolások alapján a bruttó kivitelezési költség 50%-a, nyugdíjas tulajdonos esetén 60%-a erejéig. Az önkormányzati tulajdonú lakások bérlői esetében 70 %-ot térítenek vissza – írja a lap. 

Nem kaphat támogatást, aki... 

Nagyon fontos, hogy a támogatást nem kaphatja meg az a személy, akinél a munkálatok már a pályázat benyújtása előtt megkezdődtek. Amennyiben a társasház, amiben az érintett lakás megtalálható, vagy a lakás tulajdonosa korábban már kapott önkormányzati támogatást a nyílászárók felújítására az sem igényelheti az ablakcsere program keretében adható pénzt. 

100 évnél idősebb 

Terézvárosban egyébként a házak jelentős része 100 évnél is idősebb, több közülük pedig helyi védettséget élvez. Az épített és a szellemi örökség védelme érdekében 2016 óta működik a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemlékvédelmi Tanszékének, illetve a terézvárosi önkormányzatnak közösen elindított projektje, amely a helyi védettséget élvező épületek állapotát monitorozza. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Flickr)