Pár hónap és megszűnik egy fontos állami támogatás

Kevés figyelmet kap, pedig már március óta elérhető az állam által biztosított állami támogatás. 

2024. szeptember 27., 13:37

Szerző:

Áprilisban indult a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja, melynek részeként lehetőség van albérlet-támogatást is igénybe venni. A program azonban hamarosan véget ér, már csak az év végéig lehet pályázni a támogatásra – hívta fel rá a figyelmet a Pénzcentrum. 

Fél évre igényelhető 

Az albérlet-támogatásról korábban portálunk is hírt adott, mint megírtuk amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, egész pontosan 186760 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. A márciustól 18-tól igényelhető támogatás összesen fél éves időszakra igényelhető, viszont a lehetőség már csak az év végéig nyitott, szóval ha valaki szeretné igénybe venni, akkor hamar kell cselekednie. 

Vannak feltételek 

A sikeres pályázáshoz persze meg is kell felelni néhány feltételnek: ahogy már említettük a lakóhelytől legalább 60 kilométerre lévő településen kell legyen a munkavégzés helye, ez azonban csak egy azok közül a feltételek közül, amiknek érvényesülnie kell. Ahhoz, hogy valaki lakhatási támogatást kaphasson az államtól:

  • legalább egy hónapja regisztrált álláskeresőnek kell lennie, 
  • a foglalkoztatási és bérleti jogviszony kezdetének napjáig be kell nyújtani a kérelmet
  • legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti húsz óra munkaidejű foglalkoztatási jogviszonyt kell létesítsen
  • a pályázó foglalkoztatási jogviszonyból származó rendszeres, havi, munkaszerződés szerinti munkabére nem haladja meg a 700 ezer forintos összeget.

Fontos továbbá kiemelni, hogy amennyiben a bérleti szerződésben szereplő bérleti díj kevesebb, mint a havonta maximum adható támogatás, akkor legfeljebb a szerződésben szereplő összegig ítélhető meg az. Az albérlet támogatás csak a belföldön végzett munkákra vonatkozik, kizárólag belföldi ingatlanra kérhető. 

Itt érhető el a kérelem 

Az albérlet-támogatáshoz szükséges kérelem egyébként a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján érhető el, „Kérelem lakhatási támogatás 2024” néven lehet megtalálni. A dokumentumot a fenti feltételek teljesülése mellett, a munkavégzés helye szerinti járási hivatalhoz kell benyújtani. Mellékéleten el kell küldeni a bérleti szerződést, illetve a munkaszerződést is. Amennyiben utóbbi még nem áll rendelkezésre, úgy azt az álláskereső 10 napon belül még csatolhatja a kérelmemhez. A támogatást két egyenlő részben folyósítják, az első részlet kifizetésének határideje a hatósági szerződés aláírását követő 5 munkanap. A nyertes pályázóknak a támogatási idő alatt elszámolást is kell készíteniük, két alkalommal. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)