Havi 180 ezer forint albérlet-támogatást kaphatnak a fiatalok

Áprilisban indul a kormány 30 év alattiak elhelyezkedését segítő programja. Ennek keretében bértámogatással, albérleti és útiköltség-hozzájárulással támogatják a fiatalokat.

2024. március 20., 20:27

Szerző:

A munkahelyüktől kilométerre lakó 30 év alattiak 180 ezer forint albérlet-támogatást kaphatnak a lakásbérléshez – írja az Mfor. Áprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden a köztévében. 

Havi 180 ezer forint albérlet-támogatást kaphatnak a fiatalok

Az Ifjúsági Garancia Plusz program három lábra – bértámogatás, albérleti- és útiköltség-hozzájárulás – épül. Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát vállalja át a munkáltatótól. Azt is mondta az államtitkár, hogy amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség támogatást biztosítanak – írja a 24.hu.

Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a program elemei között piacképes tudást biztosító képzési támogatás is szerepel. A kormány tervei szerint a 200 milliárd forintos program 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti. Ezen belül 60-70 ezren bértámogatásban és 25-30 ezren képzésben részesülhetnek.  

A program 2024. március 18. napjától 2024. december 31. napjáig tart.

A „Lakhatási támogatás 2024.” program keretében a támogatás hat hónap időtartamra, a lakásbérleti díj tekintetében nyújtható, és teljes hónapok számolhatók el. A támogatás összege legfeljebb 186 760 Ft/hó lehet.

Az „Utazási támogatás 2024.” program keretében a támogatás szintén hat hónap időtartamra nyújtható, a lakóhely és a munkavégzés helye közötti távolság tekintetében 10 km távolság felett minden teljes 10 km után a támogatás megállapításakor hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 5 százalékának megfelelő összegben. A program keretében teljes hónapok számolhatók el – írja oldalán az NFSZ. Az Ifjúsági Garancia Plusz program részletei a www.munka.hu weboldalon érhetők el.

Budapesten egy albérlet költsége akár egy teljes fizetést is elvihet

Idén tovább emelkedett az albérletek átlagára Budapesten. A bérlők a tavaly decemberi árszinthez képest idén februárra 5 százalékos emelkedést tapasztalhattak, így az év második hónapjában az átlagos kínálati bérleti díj átlépte a 250 ezer forintos lélektani határt – derül ki a Rentingo.com bérbeadási platform legfrissebb albérletpiaci elemzéséből. Februárban a bérlakást keresők Budapesten 240 ezer forintot is hajlandóak voltak fizetni egy kiadó ingatlanért, ezzel pedig másfél éves viszonylatban rekordszűkre zárult az olló a kínálati és a keresleti oldal között. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.