Mi alapján választ a magyar albérletet?

Albérlet. Havi akár több százezres költség. Kiszámíthatatlanság és anyagi nehézségek. Ugye nem hangzik jól?

2023. szeptember 14., 15:01

Szerző:

Annak ellenére, hogy az albérleti díjak minden korábbinál magasabbra lőttek ki, mégis sokan teszik le a voksot mellettük. Vajon tényleg együtt kell járnia ennek a kiszámíthatatlansággal? Miért keresik az elmúlt hónapokban egyre többen a kiadó albérleteket? Mi a helyzet azokkal, akik nem engedhetnek meg maguknak egy teljes bérleményt? Hogyan választanak a hallgatók, és melyek a legfontosabb szempontok az egyedülállóknak, családosoknak? Cikkünkben többek között ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Szűkös kollégiumi férőhelyek

A fővárosban és az egyetemi városokban az albérleti piac is gyakran a keresleti igényeknek megfelelően alakul. A hallgatók gyakran érdeklődnek a kiadó szobák és fürdőszobás lakrészek iránt. A szűkösre szabott kollégiumi férőhelyek száma sajnos szükségessé teszi, hogy azok is a költségesebb albérletek mellett döntsenek, akik ezt anyagi lehetőségeik miatt nem engedhetnék meg maguknak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan diákmunkát vállalnak, de bizonyos képzések mellett ez sem jelenthet tartós megoldást. Az összeköltözés, vagy a privát lakrészek egyaránt megfizethetőbbé teszik a lakhatást – írja az alberletbudapest.hu.

Bérleti szerződés jogi kötőerővel

Az albérleti piacon régóta dívik az a szokás, hogy a felek egymás között megírt papírral tudják le a „szerződést”, holott mindketten tudják, hogy ez nem jelent tényleges segítséget a vitás helyzeteknél. A Professional Premium Property Zrt. a szerződésszerű teljesítést legalább olyan fontosnak tartja, mint a bérleti szerződés jogszerűségét. A jogok és a kötelességek írásba foglalásával, a megfelelő tartalmi és alaki követelményeknek való elégtétellel az albérletben töltött idő kiszámíthatóvá és anyagilag is biztonságossá tehető. Akik néhány évet már eltöltöttek az albérletek világában, ők jól tudják, hogy kizárólag a megfelelő bérleti szerződés mellett érdemes belemenni egy ilyen jogviszonyba.

Egyre fontosabb a minőségi környezet

Mindenki hallott már rémtörténeteket arról, hogy lelakott, igénytelen albérleteket kínálnak megfizethetetlen áron. Jó emberismerettel azonnal lejöhet az is a tulajdonosról, hogy mennyire korrekt hozzáállásra számíthatunk tőle. Persze meglepetések mindig jöhetnek, éppen ezért azt javasolják a szakemberek, hogy ragaszkodjunk a közjegyző előtti szerződéshez, vagy a céges közvetítő által biztosított bérleti szerződéshez.

A lakhatási támogatáshoz is alkalmas számlaképesség mellett a minőség iránti igény is egyre inkább jelentkezik az albérletet keresők részéről. A kiválóan működő, gépesített konyha, a felújított környezet, és az előző lakók által elrontott berendezések javítása alapvető és jogos elvárás részükről. A minden korábbinál magasabb albérleti költségek maguk után hozták az elvárást arra, hogy valóban igényes környezet fogadja a bérlőt, ha már a minimálbérnél is nagyobb összeget kifizet havonta. A munkahelyhez, oktatási intézményhez való közelség mellett egyéni preferenciák a döntők a választásnál.

Csökkenő hitelfelvételi kedv, inflációs nyomás

A cél természetesen a saját otthon megteremtése lenne. Tény azonban, hogy még a megfelelő önerővel rendelkezők is meggondolják most a lakáscélú hitelfelvételt. Az elszálló hitelkamatok cseppet sem számítanak vonzónak. A jegybanki intézkedések ugyan éppen az infláció letörését célozzák, de közben a magas kamatok és a CSOK szabályozásának változásai egyre inkább abba az irányba tolják a saját ingatlannal nem rendelkező társadalmi réteget, hogy az albérlet kapcsán az „ablakon dobják ki a pénzt”, hiszen a hitelfelvételt kevésbé érzik biztonságosnak és elérhetőnek.

(x)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.