Egymillió forint ütheti a markát, ha ebbe a magyar faluba költözik

Eperjes önkormányzata egymillió forintos támogatást ad a településre költöző családoknak. 

2024. október 7., 09:13

Szerző:

Nagy lépésre szánta el magát a Csongrád-Csanád vármegyei település. Eperjes vezetése ugyanis úgy határozott egymillió forint támogatásban részesítik azokat a családokat, akik úgy döntenek, oda költöznek. A feltételek listája ráadásul igencsak rövid, a támogatást igénylők (felnőttek) esetében erkölcsi bizonyítványt kérnek, valamint munkahellyel kell rendelkezniük – írja a Délmagyar.

Élhető települést szeretnének 

A támogatás kapcsán megszólalt a a polgármester, Kabai Mátyás is, aki elmondta, a céljuk, hogy a település rendezett és élhető legyen, továbbra is a nyugalom szigete maradjon. Eperjes egyébként az elmúlt ciklusban nagyon sokat változott: megszépültek a közterek, a háziorvosi ellátás és a boltok ügyét is megoldották, továbbá kifizették a település adósságait. Az önkormányzat épületét is felújították, valamint a játszóteret is fejlesztették. 

Ne csökkenjen a lélekszám 

A község újraválasztott vezetője azt mondja, a következő öt évben szeretnék a kihasználatlan épületeiket is felújítani, a legfontosabb pedig, hogy a továbbiakban ne csökkenjen a településen élők száma.   

Elöregedő település vagyunk, a terveink között kiemelt szerepet kap az idősekről való gondoskodás, de a település hosszú távú jövőjét is szem előtt kell tartanunk, ezért növelnünk kell a lélekszámot

– mondta Kabai Mátyás, aki hozzátette, jelenleg 420-an élnek Eperjesen, közül pedig mindössze 38 a 0-14 év közötti. 

Egymillió forintos támogatás 

Pár évvel ezelőtt egyébként még egy kicsivel többen éltek a községben, akkor 495 lakost számláltak. 

Szeretnénk a fiataljainkat helyben tartani és új családokat is várunk Eperjesre. A költségvetésünket a sok adósságból sikerült úgy rendbe tennünk az elmúlt öt évben, hogy megtakarításunk is lett. Erre alapozva hozta létre a képviselő-testületünk a letelepedési támogatást, amire évente négy-öt millió forintot fordítanánk. Egymillió forintot adunk azoknak a családoknak, akik Eperjesre költöznének! 

– közölte Kabai Mátyás. A támogatást a 45. életévüket be nem töltött házasok, élettársak vagy gyermeküket egyedül nevelő szülők tudják majd igénybevenni. Feltétel a magyar állampolgárság, valamint erkölcsi bizonyítványt és kereseti igazolást is kérnek a potenciális odaköltöző, értelemszerűen felnőttektől. A szerződés tíz évre szól, ha pedig valaki idő előtt elköltözik, akkor kamatostul kell kifizetnie a kapott támogatást. A pénzt helyben lakó fiatalok és máshonnan érkezők is igényelhetik házvásárlásra, új ház építésre, telekvásárlása vagy felújításra. Eperjesen egyébként már 3-5 millióért is lehet házat venni. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)