Razziáztak a plázákban, borzalmas állapotok uralkodnak az éttermekben

Plázákban található éttermeket vizsgáltak, és igazán aggasztó eredmények érkeztek.

2025. június 5., 14:48

Szerző:

Rendszeresen vizsgálják a hatóságok az egyes éttermeket, az ellenőrzések alól a bevásárlóközpontokban található étkezdék sem menekülhetnek. Az elmúlt évek során már számos hiányosságot tártak fel a szakemberek. Most ismét ellenőrzések zajlottak, a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság ismertette a legnagyobb hiányosságokat, olvasható az Infostart cikkében.

Aggasztó állapotok uralkodnak az éttermekben

Komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) három budapesti bevásárlóközpont ételudvarában – számolt be az InfoRádiónak Eitmann Norbert, a hatóság kommunikációs vezetője. A Westend City Center, a Pólus Center és az Árkád területén végzett célzott ellenőrzések során 12 vendéglátóegységet vizsgáltak, és számos szabálytalanságot találtak.

A legfőbb problémák:

  • Lejárt szavatosságú termékek forgalmazása
  • Jelöletlen és nyomon követhetetlen élelmiszerek (21 tétel)
  • Nem megfelelő fagyasztási eljárások
  • Sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatok, amelyek akadályozzák a tisztaság fenntartását
  • Tálcák mosogatása ugyanabban a helyiségben, ahol az alapanyagok előkészítése is zajlik

Eitmann Norbert elmondta, azonnali bezárásra nem volt szükség, de a problémás élelmiszereket haladéktalanul kivonták a forgalomból, és az üzemeltetőket felszólították a hiányosságok mielőbbi orvoslására. Az ellenőrzések nyomán hatósági eljárások indultak, amelyek lezárulta után nyilvánosságra hozzák a szabályszegő éttermek listáját. A bírságok akár több százezer forintra is rúghatnak, attól függően, hogy milyen súlyos jogsértést állapítanak meg a hatóság munkatársai.

Az NKFH hangsúlyozta, a fogyasztók tudatossága is fontos, érdemes előzetesen értékeléseket, véleményeket olvasni az éttermekről, és ha bárhol higiéniai hiányosságokat tapasztalnak, kerüljék az ottani fogyasztást. A hatóság utóellenőrzéseket is végezni fog, nemcsak az érintett plázákban, hanem más bevásárlóközpontokban is.

A razzia célja, hogy a vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsága és tisztasága javuljon, és az ilyen ellenőrzések révén visszaszorítsák a súlyos szabálytalanságokat, amelyek közvetlen veszélyt jelenthetnek a fogyasztók egészségére.

 

(Kiemelt kép: Pixabay)