Siker: Michelin-csillagot kapott egy újabb magyar étterem
Egy újabb magyar étterem vált Michelin-csillagossá, további 11 étterem pedig ajánlást zsebelhetett be.
Az Állami Operaházban rendezték meg a Michelin-díjátadót, mely eseményen kihirdették, hogy az összes magyar étterem, amely korábban kiérdemelte ezt az elismerést, továbbra is megtarthatta Michelin-csillagát. Mellettük egy új díjazott is felkerült a rangos listára, mégpedig az Őriszentpéteren található Pajta étterem.
Persze nem csak a csillagoknak örülhettek a vendéglátóhelyek, egy sor magyar hely vált ugyanis Michelin-ajánlott étteremé. Ebbe a csoportba tartozik a
Szaletly, a Zazie Bistro, a KOLLÁZS Brasserie&Bar, a Teyföl, a SHO Tihany, a Füge, a Cut&Barrel, a VIRTU Restaurant, az Alelí és a Bilanx is.
Emellett a Natura Hill zöld Michelin-csillagban részesült, illetve Bib Gourmand elismerésben részesült az Iszkor, az N28, a Goli, a Platán Bisztró és az Újváros Bisztró.
A Dining Guide beszámolóját szemléző Portfolio összesítése szerint így 57 ajánlással, 11 Bib-Gourmand elismeréssel, 5 zöld Michelin-csillaggal, 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal rendelkező étterme van már Magyarországnak.
A Michelin-csillagok által gasztronómiai központtá váltunk
Magyarország évről évre nagyszámú minősítési eredményeket ér el, amivel Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot, Horvátországot és Szlovéniát is. A nemzetközi elismerések forgalomösztönző hatását a 2022-ben két Michelin-csillagot szerzett budapesti Stand tapasztalatai is megerősítik, ahová azóta a tulajdonos elmondása szerint több hétre előre lehet csak asztalt foglalni, valamint a minőségi munkaerőben is válogathatnak.
Ezt kell tudni a Michelin-csillagról
A Michelin-csillag egy, a hotelek és éttermek értékeléséhez alkalmazott szimbólum, amely jelöli árkategóriájukat és komfortosságukat. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik:
- Az ételek minősége,
- A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége,
- A konyha eredetisége, stílusa,
- Az ár-érték arány,
- A látogatások gyakorisága.
A névtelen kritikusok véleményezése alapján kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pajta Facebook-oldala