Michelin-csillagos sztárséf és gyerekorvos a Váradi Eszter-díj büszke tulajdonosai közt

A Michelin-csillagos magyar sztárséf, Rácz Jenő idén a Váradi Eszter-díj egyik büszke tulajdonosa. Dr. Rónaszéki Ágoston gyermekorvos is a díjazottak között van.

2024. október 8., 14:23

Szerző:

A Michelin-csillagos magyar sztárséf, az indulástól kezdve az Egy Lépéssel Több Alapítvány munkáját segítő Rácz Jenő vehette át idén az egyik Váradi Eszter-díjat. A Hajós István által alapított, formabontó támogatói programjával híressé vált alapítvány második gálaestjét péntek este tartották – számol be róla a Tények.

A sztárséf nem számított a megtisztelő elismerésre

A Váradi Eszter-díjat Hajós István alapította nagymamája, Váradi Eszter emlékére, aki jelentős szerepet játszott életében és nevelésében. A díjat évente 10 kategóriában ítélik oda azoknak, akik az adott területen a legkiválóbbak, és emellett aktívan támogatják az Alapítvány munkáját. Ez a támogatás nemcsak anyagi formában valósulhat meg, hanem például rendezvényeken való részvétellel, új támogatók bevonásával vagy más módon történő segítségnyújtással.

„Nagyon meglepődtem, mert egyáltalán nem számítottam erre a díjra, ám annál nagyobb megtiszteltetés számomra, hogy átvehettem

– mondta Rácz Jenő, az Egy Lépéssel Több Alapítvány által Váradi Eszter-díjjal” kitüntetett Michelin-csillagos magyar sztárséf, az alapítvány nagykövete, aki karitatív munkája miatt érdemelte ki az elismerést.

Gálaesten adták át a Váradi Eszter-díjat

A Fogadj örökbe egy családot! programjával tavaly a köztudatba robbant alapítvány hétvégén rendezte a második gálaestjét, a programban résztvevő családok, támogatók és érdeklődők előtt elismerve az önkéntességben élenjáró nagyköveteit és partnereit.

„Nagyon örülök neki, ez is, illetve az örökbefogadott családok növekvő száma is remek visszajelzése az elmúlt időszakban elvégzett tevékenységnek. Hiszek az általunk elvégzett munkában, és boldog vagyok, látva az eredményeinket, látva a családokat, akiknek segítettünk” – vallotta a sztárséf.

Az alapítvány által kidolgozott program lényege, hogy bárki könnyen segítséget tudjon nyújtani a rászoruló családoknak, azzal, hogy akár egy ötezer forintos közszámlát átvállal tőlük havonta. Ennek az akciónak – illetve a Hajós István által életre hívott alapítványnak – az egyik nagykövete Rácz Jenő is.

Nem kell gazdagak lenni a segítségnyújtáshoz

Egy év alatt 82 családnak tudtak segíteni a résztvevők, a cél pedig az, hogy év végéig 100 fölé nőjön ez a szám, rászorulók ugyanis még mindig akadnak. „A program lényege, ami talán a leginkább megnyert engem is, hogy nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy valaki segíteni tudjon. Úgy hiszem, ilyenkor, főleg az ünnepek közeledtével a szándék az egyedüli kérdés. Azt gondolom, tizennyolc új támogatót bevonni év végéig nem lehet teljesíthetetlen cél, család, amely sajnos segítségre szorul, ennél jóval több van még.”

Gyermekorvos is van a díjazottak között

A több mint negyven éve gyermekorvosként dolgozó Dr. Rónaszéki Ágoston, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Újszülött, Csecsemő -, és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa ugyancsak elismerésben részesült.

„Nincs túl nagy tudományos munkásságom, mindig inkább gyakorlatias emberként közelítettem a feladatokhoz. Büszkeség számomra a díj, nem számítottam rá, ám jól esik az embernek, ha elismerik a munkáját”

– mondta a doktor, aki két évvel a nyugdíj után is szűnni nem akaró tettvággyal igyekszik a gyermekek segítségére lenni.

„Egy díjnál mindig sokat számít, hogy kik is adják át: jó érzés, hogy egy a rászorulók megsegítéséért ennyi követ megmozgató szervezet tartja példaértékűnek azt, amit az életemben eddig tettem és elértem. Jó látni, hogy sokan vannak még, akik próbálnak segíteni másokon, akik nem feltétlenül csak egy lépést tesznek, hanem a tényleges tevékenységből is kiveszik a részüket. Nem csak odamennek a beteghez és a családjához, hanem valódi megoldást próbálnak találni a gondjaikra, ahogyan én is igyekszem aktívan elősegíteni a gyógyulást. Az empátia fontos dolog, de még fontosabb, hogy a sajnálat kifejezésével ne érjen véget a másik felé irányuló törődésünk” – tette hozzá Rónaszéki Ágoston, az év Váradi Eszter-díjas gyermekorvosa.

A díjazottak:

Az év önkéntese: Csapó László
Az év médiapartnere: TV2 – Mokka
Az év magánszemély támogatója: Kalóczkai Péter
Az év céges támogatója: Electro Solution Hungary Kft. (Daewoo Magyarország)
Az év előadóművésze: Lévai Enikő
Az év előadója: Thuróczy Áron
Az év utánpótlás női sportolója: Sütő Doroti (Muay thai)
Az év utánpótlás férfisportolója: Nyári László (Muay thai)
Az év nagykövete: Rácz Jenő
Az év egészségügyi dolgozója: Sikó-Laky Ivett
Az év gyermekorvosa: Dr. Rónaszéki Ágoston
Az év életműdíjasa: Windt Gábor (harcművész)
Az év különdíjasa: Lipóti Pékség

Hajós István ugyanis bejelentette, az eddigi négy nagykövet, a most elismert Rácz Jenő mellett a tavaly díjazott Proksa Szandra, valamint Győrfi Pál és Kucsera Gábor mellé ötödikként, mint médianagykövet, Gecse Vivien, a TV2 hírigazgatója is csatlakozik.

(Kiemelt képünk forrása: Egy Lépéssel Több Alapítvány hivatalos Facebook oldala)