Figyelem: így változik a CSOK és a babaváró

Jelentős mértékben változik a CSOK és a CSOK Plusz, valamint a babaváró hitel szabályai. 

2024. szeptember 2., 10:57

Szerző:

Október 1-jétől egyéves folyamatos tb-jogviszonyt kell csak igazolniuk a babaváró hitel, a falusi CSOK és a CSOK Plusz esetében a legalább egy éve átalányadózó vagy kisadózó egyéni vállalkozóknak, illetve őstermelőknek. Kötelezően előírta a kormány a bankoknak, hogy ezeknél a hiteleknél a vállalkozói bevétel 50%-át tekintsék jövedelemnek, a katások nem tartoznak ebbe a körbe – írja a Portfolio.

Így változik a babaváró, a CSOK és a CSOK Plusz

A Magyar Közlönyben csütörtökön este megjelent 262/2024. (VIII. 29.) Korm. rendelet szerint

  • a babaváró hitel esetében 3 évről,
  • a falusi CSOK, a hozzá kapcsolódó CSOK-hitel, illetve a CSOK Plusz esetében pedig 2 évről módosul 1 évre a folyamatos tb-elvárás azok esetében, akik

a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást legalább 1 éve alkalmazó egyéni vállalkozók vagy mezőgazdasági őstermelők, illetve
legalább 1 éve a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény szerinti kisadózói adóalanyisággal rendelkező egyéni vállalkozók.

Megjelent emellett a 263/2024. (VIII. 29.) Korm. rendelet is, ez alapján az említett vállalkozók „jövedelmének a jövedelem megállapításánál figyelembe vett bevétele 50 százaléka minősül”. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ezzel az eddigi 10, illetve 20 százalék helyett a bevételük akár 50 százalékát vehetik figyelembe jövedelemként a hitelbírálatnál, így könnyebben tudnak saját otthonhoz jutni államilag támogatott, 15, 30, illetve 50 millió forintos CSOK Plusz-kölcsönnel, valamint szintén kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a babaváró hitelt és a Falusi CSOK-kölcsönt is.

A katások, akiknél eddig jellemzően 60 százalékot vettek figyelembe jövedelemként a bankok, a rendelet alapján nem tartoznak ebbe a körbe, cikkünk első változatában tévesen állítottuk, hogy náluk szigorításról van szó – írja a lap.

Publicus: az emberek többsége szerint az anyagi bizonytalanság miatt születik kevés gyerek

Az emberek nagyobb része nem elégedett a kormány családtámogatási rendszerével, és úgy gondolják, a kedvezményes hitelek és adókedvezmények nem alkalmasak arra, hogy valóban gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat – derült ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készített felméréséből.

A megkérdezettek 51 százaléka nem, vagy inkább nem elégedett a támogatásokkal, miközben 35 százalék vélekedik róluk pozitívan. (A kérdésre 14 százalék nem válaszolt). Ebben a kérdésben látványos a kormánypártok híveinek szembenállása mindenki mással:

a Fidesz-KDNP szavazóinak 74 százaléka elégedett és csak 18 százalék mondta ennek ellenkezőjét. Ezzel szemben az ellenzékiek 79 százaléka elégedetlen, míg a Tisza szavazónak körében ez 77, a bizonytalanoknál pedig 51 százalék.

A felmérésből kiderül, hogy a túlnyomó, 68 százalékos többség támogatja Orbán Viktor tusnádfürdői bejelentését, miszerint a kormány a következő évben megduplázza a gyerekek után járó családi adókedvezményt. Ez az intézkedés még az ellenzékiek és a tiszások többségének (55 százalék) tetszését is elnyerné. Ugyanakkor, mint azt a Népszavának korábban nyilatkozó szakértők kiemelték: ez az intézkedés - a Fidesz többi családtámogatási kedvezményéhez hasonlóan - elsősorban a jómódúaknak jelent valós anyagi segítséget. Azoknak, akik eleget adóznak ahhoz, hogy igénybe vehessék a teljes kedvezményt. Úgy tűnik, tisztában van ezzel az emberek nagy része is:

56 százalék úgy gondolja, a különböző adókedvezmények és kedvezményes hitelek nem vagy inkább nem alkalmasak arra, hogy gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat, ezzel szemben 37 százalék bízik ezekben a módszerekben.

További részletek itt.

Ezt jelenti a megduplázott családi adókedvezmény, ami már esedékes volt

Ahogy mi is megírtuk, a magyar miniszterelnök Tusványoson jelentette be, hogy 2025-ben megduplázzák a családi adókedvezményt. Orbán Viktor ehhez annyit tett hozzá: erre valószínűleg két lépésben kerül sor, de mindenképpen egy év alatt. 

A családi adókedvezmény alapvetően a gyereküket nevelő szülőknek jár, legkorábban a magzat 91 napos korától legkésőbb addig, amíg a gyerek leérettségizik. Az adókedvezmény összege a gyerekek számától függ: egy gyermekes családok esetén 10 ezer forint, két gyermekes családok esetén 20 ezer forint, három vagy többgyermekes családok esetén 33 ezer forint. 

Ha az adott dolgozónak van megfelelő mértékű adóalapja, akkor a havi nettó fizetése 10, 40, vagy 99 ezer forinttal lesz magasabb a gyerekei után elszámolva, a jelenlegi információk szerint jövő év végére. A duplázás következtében a családi adókedvezmény összege éves szinten: egy gyereknél 120 ezerről 240 ezerre; két gyereknél 480 ezerről 960 ezerre; három gyereknél 1,188 millióról 2,376 millióra növekszik – számolta ki a Portfolió.

(Kiemelt kép:  Unsplash.com/John Looy)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.