Ezt jelenti a megduplázott családi adókedvezmény, ami már esedékes volt

Orbán Viktor szombaton, Tusnádfürdőn jelentette be, hogy 2025-től megduplázódik a családi adókedvezmény, de sok részletet nem közölt róla. 

2024. július 28., 14:55

Szerző:

Ahogy mi is megírtuk, a magyar miniszterelnök szombaton, Tusványoson bejelentette, hogy 2025-ben megduplázzák a családi adókedvezményt. Orbán Viktor ehhez annyit tett hozzá: erre valószínűleg két lépésben kerül sor, de mindenképpen egy év alatt. 

A családi adókedvezmény alapvetően a gyereküket nevelő szülőknek jár, legkorábban a magzat 91 napos korától legkésőbb addig, amíg a gyerek leérettségizik. Az adókedvezmény összege a gyerekek számától függ: egy gyermekes családok esetén 10 ezer forint, két gyermekes családok esetén 20 ezer forint, három vagy többgyermekes családok esetén 33 ezer forint. 

Ha az adott dolgozónak van megfelelő mértékű adóalapja, akkor a havi nettó fizetése 10, 40, vagy 99 ezer forinttal lesz magasabb a gyerekei után elszámolva, a jelenlegi információk szerint jövő év végére. A duplázás következtében a családi adókedvezmény összege éves szinten: egy gyereknél 120 ezerről 240 ezerre; két gyereknél 480 ezerről 960 ezerre; három gyereknél 1,188 millióról 2,376 millióra növekszik – számolta ki a Portfolió.

Már esedékes volt a családi adókedvezmény duplázása

Az új lépéssel a kormány egyszerre célozza a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállít ását és megfordítását, valamint a gazdasági növekedés megtámogatását a lakosság lehetséges fogyasztásbővülésén keresztül. Júniusban 6000 közelébe süllyedt a születésszám Magyarországon, ilyen alacsony számokat az elmúlt 20 évben nem jegyeztek fel. Ugyanakkor nem csak demográfiai célja van ezzel a lépéssel a kormánynak. 

A jelek szerint ismét fókuszba kerülhet a gazdaság élénkítése,  cél a növekedés beindulásának támogatása. Amegduplázott  családi adókedvezmény hatására ugyanis éves szinten akár több százezer forint is a családok zsebében maradhat. Ezt a többletet a kormány reményei szerint minél nagyobb arányban fognak fogyasztásra költeni, ami támogathatja a gazdasági növekedés helyreállását. A családi adókedvezmény emelése egyébként már esedékes volt, a magas inflációt lekövető magas béremelések ütemét a családi adókedvezmény rendszere egyáltalán nem követte le, ugyanis 2016 óta szinte változatlan volt.

(Kép forrása: Pixabay)