Tényleg megszűnik a családi pótlék? Íme a minisztérium válasza

A családi pótlék emeléséről kérdezték Kulturális és Innovációs Minisztériumot, amelynek miniszter és államtitkára is úgy válaszolt, hogy nem tervezik a segélyezés kiterjesztését illetve azt nem tartják jó iránynak. Ugyan a családi pótlék nem segély, a válaszból sokan a gyermekek után járó támogatás kivezetését olvasták ki. A minisztérium válasza szerint erről szó sincs. Igaz, a 2008 óta változatlan összegű támogatás emeléséről sem.

2024. január 22., 13:19

Szerző:

A tárca minisztere, Csák János egy decemberi parlamenti meghallgatáson arra a felvetésre, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése azt válaszolta:

„Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak”

írtuk korábban.

Az ezt tisztázó kérdésre, hogy a miniszter mondatai a családi pótlék kivezetését jelentik-e, a minisztréium államtitkára válaszolt: „a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot.

A család-és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája”.

A válasz sokakban gyanút keltett, hiszen valójában kerülte a válaszadást arra az egyszerű kérdésre, hogy várható-e a családi pótlék megszüntetése vagy éppen ellenkezőleg: emelése. 

Összeszedte magát a minisztérium és válaszolt a sokakat érintő kérdésre: nem szűnik meg a családi pótlék

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya hétfőn adott ki egy közleményt, amelyben álhírnek nevezték, hogy megszűnne a családi pótlék. Mint írták:

„...kormány nem tervezi a családi pótlék megszüntetését, ez egy álhír. Sőt, a gyermeket nevelő családokat egyre több támogatással segítjük a családi adórendszeren, a családi adókedvezményen, a négygyermekes édesanyák SZJA-mentességén és a CSOK Pluszon keresztül.”

2008 óta ugyanannyi a családi pótlék

Magyarországon az állam hozzájárul havi rendszerességgel a gyermekeket nevelő szülők költségeihez családi pótlék formájában. Erre az ellátásra tulajdonképpen mindenki jogosult, aki gyermeket nevel, semmiféle előzetes feltételnek nem kell megfelelnie azon kívül, hogy ez a saját háztartásában történjen ez – írja a Pénzcentrum.

Az összeg azonban nem sok, mára inkább már csak jelképes:

  • egy gyermek után 12 ezer 200, illetve 13 ezer 700 forint – attól függően, ha a szülő egyedülálló, akkor magasabb 1500 forinttal.
  • Két gyermek esetén 13 ezer 300 forint vagy 14 ezer 800 forint gyermekenként,
  • a három gyermekes családokban 16 ezer, illetve 17 ezer forint gyermekenként.

Mindent összevetve:

mivel az emelésről továbbra sincs szó, a családi pótlék 16 éve változatlan összegét akár csendes kivezetésnek is tekinthetjük.

A családi pótlék nem segély

Árulkodó ugyanakkor, hogy mind Csk János – aki havi ötmillió forintot kap a munkájáért –, mind az államtitkár válaszában a segélyre asszociált, amikor a családi pótlékról kérdezték, holott a családi pótlék nem segély, nem rászorultsági alapon ítélik meg, hanem alanyi jogon jár a gyermekek után. 

(Kiemelt képünk illsuztráció. Fotó: Flickr)

 

 

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.