Gyerekenként akár száz ezer forintba is kerülhet a tanévkezdés, segítség sehol

Hiába ingyenes elvben a közoktatás, a szülőknek különösen tanévkezdéskor okoz jelentős anyagi terhet az iskola. A kormány leginkább tessék-lássék akciókkal segíti a családokat. Ilyen például az augusztusi dupla családi pótlék, ami annyit jelent, hogy augusztusban előre megkapják a szeptemberi támogatást is családok, cserébe szeptemberben nem jön semmi. 

2023. augusztus 30., 11:20

Szerző:

A családi pótlék összege ráadáaásul 2008 óta változatlan, gyermekenként 12 200-tól 25 900 forintig terjedhet. A KSH adatai szerint a családi pótlék egy családra jutó havi átlagos összege 23 769 forint volt 2022-ben – számol be a Népszava

Ellenben a megélhetési kötségek jelentősen megnőttek, ez pedig a tanévkezdéshez kapcsolódó kiadásokban is látszanak. Egy év alatt – a KSH adatai szerint – 20,4 százalékkal drágultak a tanszerek, írószerek, míg az oktatási szolgáltatások 10 százalékkal. Egy 30 literes hátizsák átlagos fogyasztói ára 9160-ról 11 380 forintra nőtt. Az iskolai étkezés ára 33,6, az óvodai, bölcsődei étkezésé 34,5 százalékkal emelkedett 2022 azonos időszakához képest.

A legtöbben 20–50 ezer forintos összeggel kalkulálnak gyermekenként, de akár 100 ezer forintig is felmehet ez az összeg. A válaszadók 73 százaléka számára érzékelhető mértékű pénzügyi terhet jelent számukra az iskolakezdés. Negyedük korábbi években már vett fel hitelt tanévkezdésre 

– derült ki az Erste szülők megkérdezésével készült felméréséből.

A Szülői Hang Közösség képviselője, Miklós György a Népszavának azt mondta: ha csak egy gyereknek kell venni iskolatáskát, tornacipőt és iskolaszereket, az 50 ezer forintjába is kerülhet a szülőknek. Illetve egyes iskolákban nemcsak azt írják elő, milyen színű, hanem azt is, milyen márkájú ceruzákat kell venni. Ezen felül sokszor a szülőknek kell biztosítani a tisztasági csomagot is – és a tisztálkodási szerek szintén sokat dárgultak, a KSH szerint egy 8-10 darabos, 3 rétegű vécépapírcsomag átlagos fogyasztói ára ez év júliusában 29,5 százalékkal volt magasabb, mint tavaly. 

Miklós Györgyszerint nem előrehozott támogatással kellene segíteni, hanem egyszeri, vissza nem térítendő összeggel. 

„Igazságtalan és felesleges az iskolások egységes állami támogatása, a mindenkinek járó ingyenes tankönyv, miközben a társadalmon belül már felfoghatatlan a szakadék” – így fogalmazott a gyermekszegénység felszámolásáért dolgozó, Kelet-Magyarországon, a berettyóújfalui régióban működő Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője. L. Ritók Nóra szerint vannak olyan társadalmi csoportok, ahol semmilyen gondot nem jelent a tanszerek megvásárlása, míg más családoknál erre egyetlen forint sem jut.

Az Igazgyöngy Alapítvány eddig 28 településen 680 gyereknek készítette össze az iskolai tanszereket a tanévkezdéshez. Azt is figyelembe veszik, hogy működik-e más segítő szervezet a településen, vagy beszáll-e az önkormányzat. Az az általános, hogy egy óvodás családja 10-, egy általános iskolásé 10-15-, egy középiskolásé 20-25 ezer forintot kap az önkormányzattól, de konfliktus van abból is, hogy ezt az összeget a mindennapi megélhetésre költik az ezzel is küzdő családok. 

L. Ritók Nóra kitért arra is, hogy a kormány támogatásával az erdélyi szórványban 38 új iskolabusz segíti a gyerekek magyar iskolába járását, és a Kárpát-medencében 252 ezer magyar nyelven tanuló diák százezer forint támogatást kap évente a magyar államtól, míg Magyarországon van olyan település, amelyen a civil szervezetekn és alapítványokon kívül senki sem segíti a többszörösen hátrányos helyzetű gyerekeket. 

A miskolci Supersum Alapítvány kuratóriumi elnöke hasonló körülményekről számolt be, ők használt, de jó állapotú, tanszerekkel telepakolt iskolatáskákat adományoztak 48 alsó tagozatos diáknak. Bernasconi-Bús Katalin megjegyezte: az önkormányzat ezen kívül 10 ezer forint iskolatámogatási-segélyt is biztosít minden rászoruló családnak, de ezektől függetlenül a gyerekek év közben is segítségre szorulnak, ha betelik a füzet, nem tudnak újat venni a szülők, a tanszereik nincsenek bekötve, ezért nem is tartanak olyan sokáig. 

Mindeközben a szomszédban

Szlovákiában 2023-ban az átlagbér 1393 (kb. 530 ezer forint) euró, az egy gyerek utáni családi pótlék összege 60 euró (23 ezer forint). A legnagyobb anyagi terhet az első osztályosok jelentik, nekik átlagosan 234 euróval (89 ezer forint) kell számolniuk. Ez a tavalyhoz képest 30, 2021-hez viszonyítva 50 eurós emelkedés. Az első osztályos gyerekek 110 eurós (42 ezer forint) iskolakezdési támogatást kapnak a családi pótlék mellé, a felsőbb osztályos tanulóknak viszont nincs plusz egyszeri támogatás. A tankönyvek elméletileg ingyenesek, de amint Prekop Mária pedagógus, szakpolitikustól, az oktatási tárca volt osztályvezetőjétől megtudtuk, a gyakorlatban e téren vannak visszásságok. 

Romániában jelenleg a bruttó átlagbér 7311 lej (körülbelül 563 ezer forint), a családi pótlék a gyerek 2 éves koráig 630 lej (49 ezer forint), 2 évtől 18 éves korig, vagy míg a gyerek közoktatásban tanul, havi 255 lej (majdnem 20 ezer forint). A rászorulók 500 lejes „oktatási utalványt” kapnak, amelyre  300 ezer óvodás-iskolás gyerek lesz jogosult, ami tavalyhoz képest 100 ezer fős csökkenést jelent. A tanszerek és iskolatáska csomag átlagára gyerekenként 200 lej, de duplája is lehet. Egy olcsóbb iskolakezdési ruházat 260 lej.

(Kiemelt képünk illusztráció: a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében kiosztásra váró tanszercsomagok mintapéldányai az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) tartott sajtótájékoztatón 2020. augusztus 26-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)