Bizonytalan az iskolakezdés, elege lett a szülőknek

Az iskola felújítás elmaradt, és két osztálynak még tanterme sincs Gyömrőn. 

2023. augusztus 23., 18:07

Szerző:

Gyömrőn a szülők évek óta küzdenek a helyi iskola feújításáért, miután egy jókora rész szakadt le az egyik tanterem plafonjából. Nem sokkal később egy új épületre kaptak ígéretet, majd két éve májusban, háborús és anyagi helyzetre hivatkozva ezt visszavonták. A közétkeztetés drágulása és az iskolai tanszerek árának emelkedése mellett a gyömrői szülők festenek, területet rendeznek és várják, hogy hogyan indul a tanév a helyi Fekete István Általános Iskolában. Ugyanis új épület, és felújítás híján két konténert ígértek, ami még nem érkezett meg – számol be az ATV.

Szeptember közepén érkezik meg várhatóan az a két konténer, ami az osztályterme lesz két osztálynak Fekete István Általános Iskolában. Siegl Tünde, az iskolai szülői munkaközösség azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy : „Azzal hitegettek, hogy majd tavasszal, majd ősszel, majd megint tavasszal és közben ugye az épület állaga folyamatosan romlik, az alsó illetve a felső épület. Sokkal-sokkal több gyerek jár ide, mint a megengedett, tehát most már minden osztály ilyen harminc közeli gyerekfővel indult”.  Idén plusz osztályt is ki kellett alakítani. Tünde elmondása szerint a megnövekedett létszám miatt a tankerület két konténert ígért a diákoknak, ezek azonban nem érkeztek meg időben. Legutóbb szeptember közepére ígérték őket. 

„Az épület bontását követően itt még terepet kellett rendezni. Gyerekek is jöttek talicskával, gereblyével, ásóval és amit tudtak segítettek. De nagyon nehéz volt összeszedni a szülőket, tehát, hogy ez már tényleg erőn felüli” – mondta Tóth Anna, a szülői munkaközösség tagja. A helyi önkormányzat, majdnem 100 millió forint értékben nyújtott segítséget a Monori Tankerületnek az épülethez. „Azokat a feladatokat, amiket az önkormányzat egy három oldalú megállapodásban vállalt, azokat teljesítettük. Az egy másik kérdés, hogy a konténeriskola nem készült el, az egy másik kérdés, hogy a Fekete István általános iskola bontása nem kezdődött meg, sőt, ahogy mi tudjuk új terveket kell készíteni, hiszen nincs meg a megfelelő anyagi forrás arra, hogy az eredeti tervek megvalósuljanak” – részletezte Hauser Antal, a Gyömrői Önkormányzat kommunikációs vezetője. Jövő pénteken elindul a tanév.

(Kiemelt képünkön: A tervek szerinti konténeriskola aminek 2022 tavaszán kellett volna megépülnie. Fotó: Gyömrői Fekete istván Általános Iskola honlapja)