Újra igényelhető a havi 50 ezer forintos támogatás

Szeptembertől újra igényelhető a bölcsödei támogatás. A lakóhelytől is függ, hogy ki jogosult a minimum 50 000 forintos támogatásra. 

2024. szeptember 17., 14:44

Szerző:

Amint arra a Femina felhívja a figyelmet, Magyarországon a gyermek 6 hónapos koráig a szülők csecsemőgondozási díjra jogosultak, majd kétéves korig gyermekellátási díjat igényelhetnek. Van viszont utána is egy 50 ezer forintos támogatási lehetőség, amely a szülők munkába állását segítheti még az óvodáskor előtt. Ám a kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének célzott támogatásáról azonban általában jóval kevesebben tudnak, mint a gyerekkel otthon töltött idő alatt igényelhető pénzügyi támogatás egyéb formáiról.

A bölcsödei támogatási program

A bölcsődei támogatási program 2019-ben indult útjára először, bár mára az igénylés feltételei változtak, valamint az igényelhető pénzösszeg is emelkedett. A korábbi gyakorlattal ellentétben már az állami fenntartású bölcsődékbe járó gyerekek után is igényelhető a támogatás. Ugyanakkor a felhívás úgy fogalmaz, hogy az igényelheti, „akinek állandó lakóhelye – vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helye – a kevésbé fejlett régiók területén van”, tehát a fővárosiak számára már nem elérhető a pénzbeli támogatás.

Gyermekenként havi 50 ezer forint igényelhető, de az összeg bizonyos esetekben lehet ennél magasabb, elérheti akár havi 65 ezer forintos összeget is. Magasabb támogatást igényelhet a „gyermekét egyedül nevelő szülő, a Gyermekvédelmi törvény szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelő szülő, a menekült hátterű szülő, valamint a sajátos nevelési igényű, korai fejlesztésre jogosult, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő”.

Amennyiben a bölcsődének fizetett havidíj kevesebb, mint havi 50 – illetve 65 – ezer forint, úgy az államtól igényelhető támogatás összege is alacsonyabb lesz: a szülő bölcsődei havidíjjal megegyező összegű támogatásra jogosult.

Amennyiben a bölcsődei ellátásért fizetett díj magasabb, mint 50 – illetve bizonyos esetekben 65 – ezer forint, úgy a különbözetet a szülőnek kell állnia.

A projektet az állam teljes egészében uniós forrásból fedezi: összesen 5 500 000 000 forint támogatásból valósul meg.

Visszamenőleg is igényelhető a támogatás

Azok a szülők is igényelhetik a pénzbeli támogatást, akiknek a gyermeke nem 2024. szeptemberében kezdi a bölcsődét. Sőt, a támogatás visszamenőlegesen is igényelhető 2023 áprilisától. Ez utóbbihoz azonban az alábbi feltételeknek teljesülnie kell:

  • a gyermek az igénylés idején még bölcsődei ellátásban részesül.
  •  támogatásra vonatkozó igényt a szülő a Magyar Államkincstár honlapján közzétett felhívás megjelenését követő 60. napig benyújtotta.
  • a támogatást igénylő megfelel a jelen felhívásban foglalt feltételeknek.

Abban az esetben, ha a támogatás folyósítási ideje alatt megszűnik a szülő munkaviszonya, legfeljebb 3 hónapig még jogosult marad a támogatásra. Amennyiben a három hónap letelte előtt ismét foglalkoztatottá válik, a bölcsődei támogatás tovább folyósítható újabb kérelem benyújtása nélkül.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)