Bölcsődei támogatások: figyelem, fontos változások lesznek!

Már meg is jelent egy új rendelet, ami alapján alapvetően változik meg a bölcsődei támogatás. Mutatjuk a részleteket. 

2024. augusztus 15., 13:43

Szerző:

2024. július 31-től hatályos az a rendeletmódosítás, amely alapján hamarosan kiírásra kerül a megújult bölcsődei támogatás – írja a Pénzcentrum

A bölcsődei támogatásként ismert „Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása” még 2023 márciusában megszűnt, a Magyar Államkincstár (MÁK) nem hosszabbította meg a határidőt. A Pénzcentrum tavaly nyár végén be is számolt arról, hogy se híre, se hamva hosszabbításnak, vagy új támogatás bevezetésének. Akkor a kormány arra tett ígéretet, hogy megújult formában újra bevezetik majd a támogatást. 

A lap szerint most a kormány úgy módosította Az egyes továbbadott támogatások kihelyezésének részletes szabályairól szóló kormányrendeletet, hogy az megfeleljen az új pályázati kiírásnak. A rendeletnek ezen kívül is még számos pontja, paragrafusa módosult és egészült ki a megújult pályázati feltételeknek megfelelően. 

A szülők számára az egyik legfontosabb részletre érdemes kitérni, amelyet már a korábbi kiírásból is tudni lehetett, most azonban már biztossá vált: emelkedtek az igényelhető keretösszegek. A rendelet VI/D. fejezetének 27/I. (2) pontja szerint "A támogatás mértéke gyermekenként legfeljebb havi 50 000 forint lehet. Egyedülálló szülő, a menekült hátterű szülő, a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, a sajátos nevelési igényű, a korai fejlesztésre jogosult, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként legfeljebb havi 65 000 Ft támogatás biztosítható. A támogatás összege nem haladhatja meg a támogatást igénylő által fizetett személyi térítési díj 100%-át."

A rendeletmódosítás alapján ugyan nem derül ki, hogy mikor indul a pályázat, a hatályba lépés óta eltelt 2 két alatt a MÁK még nem hirdette ezt meg. Az viszont biztos, hogy nagy előrelépés az eddigi információkhoz képest – írja a lap.

Családi pótlék: az emelés kizárt, mert magabíró polgárokra van most szükség

Újra kimondta kormány egyik képviselője, hogy nem fogják emelni a családi pótlék összegét – derül ki augusztus elején. Az RTL riportjából kiderült, a kabinet annak ellenére nem emel, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén 7,4 százalékkal kerülnek többe a tanszerek, mint egy évvel ezelőtt. Ez az emelkedés pedig átlag feletti.

A családügyekért felelős helyettes államtitkár, Beneda Attila ugyanakkor az RTL-nek elismételte, nem tervezi a kormány a családi pótlék emelését. A magyar kormány ugyanis 2010 óta munkaalapú társadalmat igyekszik építeni. A helyettes államtitkár ezen felül hangsúlyozta: a kormány intézkedéseinek háromnegyede a munkaviszonnyal rendelkező családokra fókuszál,

hiszen magabíró polgárokra és családokra van szükség, ehhez pedig a kormány minden támogatást megad.

Csák János robbantotta ki a családi pótlék kérdését

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kulturális és Innovációs Minisztérium volt minisztere, Csák János egy tavaly decemberi parlamenti meghallgatáson arra a felvetésre, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése azt válaszolta.

A családi pótlék emeléséről kérdezték Kulturális és Innovációs Minisztériumot, amelynek miniszter és államtitkára is úgy válaszolt, hogy nem tervezik a segélyezés kiterjesztését illetve azt nem tartják jó iránynak. Ugyan a családi pótlék nem segély, a válaszból sokan a gyermekek után járó támogatás kivezetését olvasták ki. A minisztérium válasza szerint erről szó sincs. Igaz, a 2008 óta változatlan összegű támogatás emeléséről sem.

„Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.”

Az ezt tisztázó kérdésre, hogy a miniszter mondatai a családi pótlék kivezetését jelentik-e, a minisztérium államtitkára válaszolt: „a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot”. A kabinet egyébként is a család-és munkaalapú társadalomban hisz, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája.

A válasz sokakban gyanút keltett, hiszen valójában kerülte a válaszadást arra az egyszerű kérdésre, hogy várható-e a családi pótlék megszüntetése vagy éppen ellenkezőleg: emelése.

Ezt jelenti a családi pótlék

családi pótlék minden gyermek után alanyi jogon járó családtámogatás, mely az Európai Unió összes tagállamában létezik. Magyarországon a huszadik század elején alakultak ki előzményei, de mindenkire kiterjedővé és általánossá csak 1979-re vált.

A családi pótlék magyarországi rendszerét sorozatosan komoly kritikák érik, mert amíg legtöbb európai országban 24-25 éves korig jár a családi pótlék, addig Magyarországon mindössze 20 éves korig folyósítják a családi pótlékot, emellett a legtöbb európai országgal ellentétben Magyarországon az egyetemi és főiskolai hallgatók nem jogosultak az ellátásra. Mivel a családi adókedvezmény azon gyermekek után jár, akik családi pótlékra is jogosultak, ezért a 20. életévüket betöltöttek, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók nem jogosultak a családi adókedvezményre sem.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: zuglo.hu)