A határon túli magyar családokra is kiterjesztené a kormány a családtámogatási rendszert

A  „magyar nagystratégia” részeként jövőre megduplázhatják a családi adókedvezményt, idővel pedig a családtámogatási rendszert kiterjesztenék a határon túl élő magyar családokra is.

2024. július 31., 11:23

Szerző:

Jövőre megduplázhatják a családi adókedvezmény összegét, idővel pedig az összes olyan támogatást, ami „a magyar társadalom stabilitását és rugalmasságát szolgálja – például a családtámogatási rendszert – ki kell terjeszteni teljes egészében a magyarok lakta területekre az országhatáron kívülre is” – emlékeztet a 444 Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédére.

Akkor változik a családtámogatási rendszer, ha a „békeköltségvetés” valósul meg

 Ez a „magyar nagystratégia” része, de hogy hogyan képzeli a kormány, nem világos. A portál megkérdezte a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget, pontosan hogyan akarják megduplázni az adókedvezményt (csak a nettó támogatást emelik, vagy az adóalapnál is lesz változás) és milyen támogatások kiterjesztésén gondolkodnak, de konkrét választ nem kaptak.


A Pénzügyminisztérium annyit írt, a kormány célja a gyerekes családok adóterhének csökkentése, és ha tudnak „békeköltségvetést” csinálni, akkor ez 2025-ben megvalósulhat. A költségvetési tervet ősszel, a háborút a kormány szerint jelentősen meghatározó amerikai elnökválasztás után nyújtják be az Országgyűlésnek.


A Bankmonitor elemzési igazgatója, Argyelán József a határon túliak támogatásával kapcsolatban azt mondja, miután a családi adókedvezmény a magyar SZJA-fizetőkre vonatkozik, az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatások, hitelek kiterjesztésében lehet gondolkodni.

Mint arra a portál felhívja a figyelmet, a kormány tavaly változtatott – egyben több szempontból szigorított – a szabályokon, így idéntől a CSOK Plusz, a falusi CSOK illetve a babaváró támogatás érhető el.


A legfontosabb változás, hogy a CSOK Pluszt vállalt gyerek után lehet igényelni. Az ország teljes területére felvehető a maximum 3 százalékos kamatú, államilag támogatott hitel, melynek összege gyerekszám függvényében 15, 30 vagy 50 millió forint lehet. A támogatást az anya 41 éves koráig lehet kérni azzal a könnyítéssel, hogy két évig az ennél idősebbek is igényelhetik, ha igazolják a 12 hetes terhességet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.