Családi pótlék: az emelés kizárt, mert magabíró polgárokra van most szükség

A családi pótlék emelése nem várható, hiszen a kormány szerint magabíró polgárokra és családokra van szükség, ehhez pedig minden támogatást megadnak.

2024. augusztus 9., 10:12

Szerző:

Újra kimondta kormány egyik képviselője, hogy nem fogják emelni a családi pótlék összegét – derül ki az RTL Híradójából. A riportból kiderült, a kabinet annak ellenére nem emel, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén 7,4 százalékkal kerülnek többe a tanszerek, mint egy évvel ezelőtt. Ez az emelkedés pedig átlag feletti.

A családügyekért felelős helyettes államtitkár, Beneda Attila ugyanakkor az RTL-nek elismételte, nem tervezi a kormány a családi pótlék emelését. A magyar kormány ugyanis 2010 óta munkaalapú társadalmat igyekszik építeni. A helyettes államtitkár ezen felül hangsúlyozta: a kormány intézkedéseinek háromnegyede a munkaviszonnyal rendelkező családokra fókuszál,

hiszen magabíró polgárokra és családokra van szükség, ehhez pedig a kormány minden támogatást megad.

Csák János robbantotta ki a családi pótlék kérdését

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kulturális és Innovációs Minisztérium volt minisztere, Csák János egy tavaly decemberi parlamenti meghallgatáson arra a felvetésre, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése azt válaszolta:

„Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.”

Az ezt tisztázó kérdésre, hogy a miniszter mondatai a családi pótlék kivezetését jelentik-e, a minisztérium államtitkára válaszolt: „a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot”. A kabinet egyébként is a család-és munkaalapú társadalomban hisz, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája.

A válasz sokakban gyanút keltett, hiszen valójában kerülte a válaszadást arra az egyszerű kérdésre, hogy várható-e a családi pótlék megszüntetése vagy éppen ellenkezőleg: emelése.

Ezt jelenti a családi pótlék

A családi pótlék minden gyermek után alanyi jogon járó családtámogatás, mely az Európai Unió összes tagállamában létezik. Magyarországon a huszadik század elején alakultak ki előzményei, de mindenkire kiterjedővé és általánossá csak 1979-re vált.

A családi pótlék magyarországi rendszerét sorozatosan komoly kritikák érik, mert amíg legtöbb európai országban 24-25 éves korig jár a családi pótlék, addig Magyarországon mindössze 20 éves korig folyósítják a családi pótlékot, emellett a legtöbb európai országgal ellentétben Magyarországon az egyetemi és főiskolai hallgatók nem jogosultak az ellátásra. Mivel a családi adókedvezmény azon gyermekek után jár, akik családi pótlékra is jogosultak, ezért a 20. életévüket betöltöttek, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók nem jogosultak a családi adókedvezményre sem.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Drazen Zigic / Freepik)