100 ezer forint iskolakezdési támogatást kapnak a határon túli gyerekek fejenként

Magyarországon nincs támogatás, csak előrehozott családi pótlék van.

2024. augusztus 12., 15:06

Szerző:

Különbség van a között, ahogyan a magyar kormány támogatja a magyar gyerekeket. A határon túli magyar iskolások a „Szülőföldön magyarul” program keretében idén is fejenként 100 ezer forintos iskolakezdési támogatást oszt ki a magyar állam – írja az eduline. A támogatást a Bethlen Gábor Alapból fedezik, és már tavaly is létezett.

Magyarország határain belül élők pedig annak örülhetnek, hogy „iskolakezdési támogatás” címszó alatt a szeptember elején esedékes családi pótlékot ilyenkor előbb, augusztus végén küldik ki.

A családi pótlék összege egyébként 2008 óta, vagyis 16 éve változatlan: egy gyerekre 12 200 forint, két gyerekre 13 300 forint gyerekenként, három vagy több gyerekre 16 ezer forint gyerekenként, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerekre pedig 23 300 forint.

Az eduline.hu azt írja, hogy Ausztriában egyébként a 6-15 év közötti gyereket nevelő családok gyerekenként 100 eurós támogatást (közel 40 ezer forint) kapnak, ami automatikusan érkezik a szeptemberi, jóval magasabb összegű családi pótlékkal.

Tavaly is írtunk arról, hogy akár 100 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés a gyerekeknek Magyarországon, és sokaknak okoz fejtörést, hogy miből tudják kifizetni. Hiába ingyenes elvben a közoktatás, a szülőknek különösen tanévkezdéskor okoz jelentős anyagi terhet az iskola. A kormány leginkább tessék-lássék akciókkal segíti a családokat. Ilyen például az augusztusi dupla családi pótlék, ami annyit jelent, hogy augusztusban előre megkapják a szeptemberi támogatást is családok, cserébe szeptemberben nem jön semmi. 

(Fotó: Dimény András / 168.hu)