Annak jár költségtérítés, aki kiharcolja

Iskolakezdési támogatást, illetve a munkába járás költségeinek megtérítését követelték a Tesco sofőrei nemrégiben. Mint kiderült, joggal. Lapunk annak járt utána, kinek járnak a szokatlannak tűnő juttatások.

2013. szeptember 30., 15:08

Sztrájkbizottságot alakítottak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által képviselt gépkocsivezetők. Önmagában már-már szokványos hír, de nézzük a szervezet követeléseit. Nyolc pontba foglalták össze, mit szeretnének, ezek között szerepelt a béremelés, a rotációs rendszerű, több műszakos munkarend és a költségtérítések. Például a gyerekek iskolakezdési támogatását és a munkába járás költségeit kérték számon a nagyvállalaton. A szakszervezet ráadásul azt is hangsúlyozta: régóta elégedetlenek a sofőrök, és ezt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) is tudja. Mi több, korábban több millió forintra büntette a Tescot a szabálytalanságok miatt.

Már csak az a kérdés maradt: a sofőrök milyen alapon kérik a munkába járás költségeinek megtérítését, illetve a gyerekek iskolakezdési támogatását? És ha nekik jár, kinek jár még?

Kérdéseinkre az OMMF sajtóosztályán a Munka törvénykönyvére hivatkoztak: eszerint a munkáltatónak azokat a költségeket kell megtérítenie, amelyek indokoltan merülnek fel a munkaviszony teljesítésével kapcsolatban.

Azt is írják: a törvény szerint a munkaviszony teljesítésével összefüggő költségek megtérítéséről a munkáltató és az érdekképviseleti szerv kollektív szerződést kötnek. Ezek a kollektív szerződések eltérhetnek az előírttól, akár a munkavállaló javára, akár annak hátrányára is. Vagyis: a törvény igencsak megengedő, a munkáltató és a szakszervezet közös alkujának kérdése, hogy indokoltnak tartják-e a költségtérítést, illetve pontosan milyen juttatásokat szánnak a dolgozóknak.

A Tescoval kötött megállapodás alapján a sofőrök jogosan kérik a juttatást. A sztrájk előtt azonban értetlenül áll a nagyvállalat vezetése. A Tesco ugyanis azt mondja, régóta folyamatosan tárgyalnak a KDFSZ-szel és jelezték azt is: nyitottak a további egyeztetésre.

Ami pedig az iskolakezdési támogatást illeti: az étkezési jegyhez hasonlóan ez is béren kívüli juttatásnak minősül. A béren kívüli juttatásokról a kollektív szerződés vagy a munkáltató és a dolgozó közötti megállapodás rendelkezik. Annyi megkötéssel, hogy ezek a szerződések nem diszkriminálhatnak: nem részesülhetnek indokolatlan előnyben egyes munkavállalói csoportok – és természetesen hátrányos megkülönböztetés sem alkalmazható.