Rezsitámogatás Budapesten: mutatjuk, kinek jár – így kell igényelni

A rászorulóknak lehetőségek van Budapesten rezsitámogatást igényelni. 

2024. október 14., 12:48

Szerző:

A fővárosi rezsi támogatási rendszer – Fővárosi Lakásrezsi Támogatás – 2020-ban indult újra, viszont azóta több változás is történt. Egyfelől emelkedett az igényelhető támogatás összege, valamint a jogosultak köre is bővült – írja a Hóvége

A jogosultak köre 

A portál cikke szerint víz, szennyvíz-elvezetés, szemétszállítás, távhő, gáz és áram szolgáltatások közül egyhez, bizonyos esetekben akár kettőhöz is kérhetnek támogatást a Budapesten élők. A rezsitámogatás nyugdíjasoknak és rászoruló családoknak jár, a jogosultság függvényében évi 24.000 Ft vagy év 48.000 Ft kapható. A támogatásra jellemzően azok a háztartások jogosultak, melyekben valaki kerületi lakásfenntartási támogatásban, magasabb összegű családi pótlékban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, ápolási díjban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, álláskeresési járadékban vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, vagy közfoglalkoztatott, az álláskeresők nyilvántartásában szereplő, de ellátásban nem részesülő munkanélküli, vagy védendő fogyasztó. 

Nyugdíjasok is igényelhetik 

A támogatást továbbá természetesen a nyugdíjasok is igényelhetek. A rászoruló családok, illetve a maximum 125.000 Ft nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők évi 48.000 Ft támogatásra, a legfeljebb 214.000 Ft nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek évi 24.000 forintnyi támogatást igényelhetnek. Ha valaki albérletben lakik, az nem zárja ki a támogatásból, de csak akkor lehet igényelni, ha a kérelmezőnek van bérleti szerződése vagy a lakás tulajdonosa számlát állít ki a bérbeadásról. Lényeges az is, hogy azok a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíja (levonások és letiltások utáni összege) több, mint havi 100.000 forint, csak egy típusú támogatást igényelhetnek. 

Az igénylés menete 

Az igénylőlap a Hálózat Alapítvány oldaláról tölthető le, de személyesen is lehet kérni a Fővárosi Önkormányzaton vagy a kerüli polgármesteri hivatalok ügyfélszolgálatán. Az igényléshez csatolni kell az jogosultságot megalapozó ellátást megállapító dokumentum másolatát, nyugdíj esetén pedgi az ellátást legutóbbi utalásáról, kézbesítéséről szóló igazolást. Az igényléseket aztán a Fővárosi Önkormányzat vagy valamelyik kerületi polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodájában lehet leadni, de postán, ajánlott küldeményként is fel lehet adni a Hálózat Alapítvány címére. 

A támogatási összegek 

A rezsi támogatás az elfogadást követően 12 hónapon át, számlajóváírás formájában jelenik meg a kérelmező által kiválasztott szolgáltató számláján. Vagyis ez azt jelenti, hogy nem készpénz vagy átutalás formájában érkezik, hanem a havi számlákból kerül levonásra. Fontos, hátralékok rendezésére nem használható fel, de a kérelmet az is beadhatja, akinek van rezsitartozása. A támogatást előre feltöltött mérőórák esetén is lehet igényelni. Alább tételesen megmutatjuk, az egyes szolgáltatásokra mekkora támogatás igényelhető: 

  • Távhő támogatás: 2000 Ft/hó
  • Víz-csatorna-szemét díj támogatás: vízdíj – 750 Ft/hó, csatornadíj – 750 Ft/hó, szemétdíj – 500 Ft/hó
  • Gázszolgáltatás esetén: 2000 Ft/hó
  • Villamosenergia esetén: 2000 Ft/hó

A jogosultak maximum kétféle díjtámogatást igényelhetnek a következő párosítások szerint: 

  • Víz- csatorna- szemétszállítási díj ÉS távhőszolgáltatási díjtámogatásezek havi összege 2000+2000 Ft, 

VAGY  

  • Víz- csatorna- szemétszállítási díj ÉS gázszolgáltatási díjtámogatásezek havi összege 2000+2000 Ft, 

VAGY  

  • Víz- csatorna- szemétszállítási díj ÉS villamosenergia szolgáltatási díjtámogatásezek havi összege 2000+2000 Ft

Több százmilliárd forint szivároghatott el a Rezsivédelmi Alapból 

Mint ismert a kormány az orosz-ukrán háború kitörését követően létrehozta rezsivédelmi alapot, melynek célja a drasztikus és kiszámíthatatlan világpiaci energiaáremelkedés hatásainak mérséklése, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, ezáltal a családok anyagi biztonságának és energiaellátásának biztosítása. A Népszava cikke szerint a kormány 2282 milliárd forintot költött el tavaly az alapból, az MNB elemzői pedig úgy vélik, ebből  298 milliárd forint olyan kifizetésekre ment, amiket „egyéb, nem feltétlenül rezsivédelmi célokra” csoportosítottak át. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)