Ha ekkor vonul nyugdíjba, nem jár a 13. havi ellátás

Ha nincs eléggé résen, akkor lecsúszhat a 13. havi nyugdíjról. 

2024. október 9., 10:32

Szerző:

A 13. havi nyugdíj (plusz egyhavi juttatás) minden év februárjában érkezik, de nem mindenkinek. Ha valaki ugyanis nem ment el időben nyugdíjba, akkor hiába várja az extra ellátást, az nem fog megérkezni. 

A 13. havi nyugdíj nem mindenkinek jár 

A nyugdíjtörvény szerint a 13. havi nyugdíj csak azoknak jár, akik az előző év december 31-ig elmentek nyugdíjba. Ha valaki a tárgyév január 1-jével vagy később megy nyugdíjba, az sajnos lecsúszik a 13. havi folyósításról. Mindez egyébként igaz az év eleji és az évközi nyugdíjemelésekre is. A szakértők egyébként ennek ellenére is azt szokták javasolni, hogy megéri megvárni a következő évet a nyugdíjba vonulással, mivel a  valorizációs szorzó emelése hosszú távon többet számíthat, mint egy egy 13. havi nyugdíj vagy az év eleji emelés. Az emelés mértéke mint ismert az inflációtól függ, a a tárgyévi valorizációs szorzók növekedése viszont a megelőző év kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagkeresete nominális növekedésével egyezik meg  – írja a Pénzcentrum. A bérnövekedés pedig jellemzően magasabb, mint az infláció mértéke. 

Marad a Nők 40 

Ahogyan arról lapun is beszámolt a Pénzügyminisztérium szerint kacsa a Nők43+-ról szóló hír, a nyugdíjrendszer átalakítása nincs napirenden. A minisztérium cáfolja tehát, hogy 2025-ben változások lépnének érvénybe a nyugdíj kiszámításával, valamint a nők kedvezményes nyugdíjba vonulását lehetővé tevő Nők 40-nel kapcsolatban. 

Ingyenes szolgáltatás a nyugdíjasoknak 

A megélhetési költségek folyamatos emelkedése hatalmas terhet ró a magyar lakosságra, de a legnagyobb bajban talán a nyugdíjasok vannak. Magyarországon jelenleg 2 millió időskorú részesül öregségi nyugdíjban, a 2024. júliusi adatok szerint pedig az átlagnyugdíj itthon 230 ezer forint körül mozog havonta. Sokan viszont ennél jóval kevesebb pénzből kényszerülnek kijönni, éppen ezért bármilyen apró megtakarítás nagy segítség lehet – írja a Bankmonitor. A mindennapi kiadásokon túl (rezsiszámlák, bevásárlás...stb.) a banki költségek kifizetése is nehezítő körülmény lehet, hiszen a számlavezetési díj, tranzakciós költségek vagy éppen a kártyahasználati díj nem olcsó mulatság. Persze elsőre úgy tűnhet, csak pár forintról van szó, de ahogy ezek összeadódnak máris látszik, hogy bizony komoly összegekről van szó. Ez az átlag ember számára is megterhelő lehet, de egy nyugdíjas esetében, aki csak a havi nyugdíjára támaszkodhat különösen sarokpont lehet ez a kérdés. Jó hír azonban, hogy léteznek olyan bankszámlacsomagok a nyugdíjasok számára, melyek minimalizálják ezeket a költségeket, sőt a teljesen ingyenes bankolás lehetősége sem kizárt. További részletek ebben a cikkünkben. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

12:03

Továbbra sincs egyértelmű terv arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Az mindenesetre biztos, hogy az Orbán Viktor által is vázolt cél akár komoly problémát is okozhat.