Nagy bajba kerülhet nyugdíjasként, ha így dolgozik

Nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak azok, akik egész életükben minimálbérre bejelentve dolgoztak. 

2024. szeptember 4., 13:34

Szerző:

Egy ledolgozott élet után a legtöbben másra sem vágynak, mint a pihentető nyugdíjas évekre, igen ám, de ez sajnos nem mindenkinek adatik meg. Elképesztően alacsony juttatásra számíthatnak ugyanis azok, aki az életük során jellemzően minimálbérért dolgoztak. Becslések szerint jelenleg ez mintegy másfél millió embert érinthet Magyarországon – írja a Dívány.

Elképesztően alacsony nyugdíj 

Magyarországon jelenleg 230 ezer fő minimálbért kap, 740 ezer pedig a garantált bérminimumot. Ehhez viszont még hozzá kell adni azokat, akik őstermelőként, kisadózóként, ekhos-ként vagy egyszerűsített foglalkoztatással dolgoznak. Ez újabb nagyjából félmillió embert jelent, így máris kijön a másfél milliós becslés, akik a jövőben filléres nyugdíjjal számolhatnak majd, már amennyiben nem kezdenek el már most előre gondolkodni. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mennyi is a filléres nyugdíj: nos, a NyugdíjGuru elemzése szerint egyértelmű összeg nehezen adható meg, a szakértők számításai szerint (a mostani minimálbérrel, 266800 forinttal számolva) viszont az érintettek nyugdíja a 150 ezer forintot sem éri majd el. 

Többen mennek nyugdíjba, mint ahányan dolgozni kezdenek 

A helyzetet ráadásul tovább nehezíti a demográfiai viszonyok alakulása is, ugyanis az 1973 és 1977 között született, ún. Ratkó-unokák körülbelül 15 év múlva tömegesen mennek majd el nyugdíjba, ezzel viszont az a gond, hogy a munkaerőpiacra belépő fiatalok száma messze elmarad a munkából kilépők számától. 

Ennyi lesz a nyugdíj 2025-ben 

Ahogyan azt lapunk is megírta az átlagnyugdíj összege 2025-ben 238 400 forint körül lehet, tehát 7400 forinttal kaphatnak többet havonta a nyugdíjasok, ami éves szinten 89 ezer forintnyi pluszjövedelmet jelent. 

250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben

A Nyugdijguru egy augusztusi elemzésében egyébként azt írta, hiába emelték hat százalékkal, a nyugdíjak többsége kevesebbet ér, mint tavaly. A szakértők az élelmiszerek további drágulására számítanak, és úgy számolnak, már 250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben Magyarországon.

Nagyon keveset ér a nyugdíj 

Az átlagnyugdíj jelenleg az átlagfizetésnek mindössze a fele, ez 2010-ben több, mint a háromnegyede volt. És a különbség folyamatosan nő, mióta kizárólag az inflációhoz igazítják a nyugdíjakat. A 2022-es tizenharmadik havi nyugdíj bevezetésének ellenére minden nyugdíjas a létminimum alá szorult 2023-ban. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)