250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben

A statisztikák egyre rosszabbak, a nyugdíjasok kiszolgáltatott helyzetben vannak.

2024. augusztus 22., 13:46

Szerző:

A Nyugdijguru friss elemzése szerint hiába emelték hat százalékkal, a nyugdíjak többsége kevesebbet ér, mint tavaly. A szakértők az élelmiszerek további drágulására számítanak, és úgy számolnak, már 250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusra mérte idén a legmagasabb inflációt, amely 4,1 százalék volt. Ennek köszönhetően több termék is drágább lett, azonban a nyugdíjak nem emelkedtek.

Az RTL Híradója szerint a fogyasztói árak tekintetében júniusról júliusra a liszt 38 százalékkal, a cukor 13,9 százalékkal, az olaj pedig 9 százalékkal lett drágább.

„Amit kaptunk nyugdíjemelésként, az nem elég a jelenlegi árakhoz”

– mondta egy nyugdíjas férfi.

A nyugdíjakat 6 százalékkal emelték idén, azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusra mérte az idei legmagasabb inflációt, amely 4,1 százalék.

Nagyon sok nyugdíjas kezd érzékelhetően lejjebb csúszni az életszínvonalában

– mondta Farkas András, a nyugdíjguru.hu vezető elemzője hozzátéve, hogy már 250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben.

A nyugdíj nagyon keveset ér

Az átlagnyugdíj jelenleg az átlagfizetésnek mindössze a fele, ez 2010-ben több, mint a háromnegyede volt. És a különbség folyamatosan nő, mióta kizárólag az inflációhoz igazítják a nyugdíjakat.A 2022-es tizenharmadik havi nyugdíj bevezetésének ellenére minden nyugdíjas a létminimum alá szorult 2023-ban. 

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke az RTL-nek elmondta: nyugdíj-kiegészítés idén már nem várható, ahogy nyugdíjprémium sem, hiszen ahhoz a gazdasági növekedés értékének 3,5 százalék felettinek kellene lennie.

Az RTL megkereste a Pénzügyminisztériumot azzal a kérdéssel, hogy terveznek-e további emelést vagy kiegészítést az idei évre, akik válaszul annyit közöltek, hogy „a nyugdíjak reálértéke várhatóan az idei évben tovább emelkedik”.

Mit tehetünk, hogy magasabb legyen a nyugdíjunk?

Már írtunk arról, hogy a nyugdíj esetében minden forintnak nagy lehet a jelentősége. A vonatkozó szabály szerint jogorvoslat keretében, illetve bizonyos esetekben korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek kérhetik ezt.

Sokan aggódnak, hogy nem lesz elég magas a nyugdíjuk, vagy azon, hogy utána is dolgozniuk kell majd, mert nem tudnak a kapott pénzből megélni. Így érthető, hogy sokakban felmerül, milyen körülmények között kérhető a nyugdíj összegének újraszámítása. A Nyugdíjguru utánajárt ennek is.

Milyen esetben lehetséges a nyugdíj újraszámítását kérni?

Az egyik eset, amikor kérhető az újraszámítás, amennyiben ez jogorvoslati eljárásban merül föl. A másik lehetőség a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyeket érinti. Ők akkor kérhetik a nyugdíjkorhatár betöltése után, hogy a korhatár betöltésének napján automatikusan öregségi nyugdíjjá alakult ellátást újraszámolják, ha az ellátásuk mellett végzett munkával legalább 365 nap szolgálati időt szereztek. Ennek az az oka, hogy a munkával szerzett kereset járulékköteles, vagyis hatására megváltozhat a nyugdíj összege.

Korábban az újraszámítást csak a korhatár betöltését követő hat hónapon belül lehetett benyújtani, ám 2022. július 28-ától megszűnt ez a korlátozás. Azoknak, akik jogosultak erre, a szekértő szerint mindenképp érdemes ezt megtenniük, hiszen az újraszámítás során hosszabb szolgálati időt és magasabb valorizációs (értékkövetési) szorzókat vehetnek figyelembe. Ráadásul vesztenivalójuk nincs: a nyugdíj összege csak felfelé módosulhat a vonatkozó jogszabályok szerint.

(Fotó: HAUSER Patrice / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)