A nyugdíj újraszámítása nagyon sok esetben fontos lehet

Igen ritka körülmények között kérhető csak a nyugdíj újraszámítása.

2024. július 23., 13:19

Szerző:

A nyugdíj esetében minden forintnak nagy lehet a jelentősége. A vonatkozó szabály szerint jogorvoslat keretében, illetve bizonyos esetekben korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek kérhetik ezt.

Sokan aggódnak, hogy nem lesz elég magas a nyugdíjuk, vagy azon, hogy utána is dolgozniuk kell majd, mert nem tudnak a kapott pénzből megélni. Így érthető, hogy sokakban felmerül, milyen körülmények között kérhető a nyugdíj összegének újraszámítása. A Nyugdíjguru utánajárt ennek is.

Milyen esetben lehetséges a nyugdíj újraszámítását kérni?

Az egyik eset, amikor kérhető az újraszámítás, amennyiben ez jogorvoslati eljárásban merül föl. A másik lehetőség a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyeket érinti. Ők akkor kérhetik a nyugdíjkorhatár betöltése után, hogy a korhatár betöltésének napján automatikusan öregségi nyugdíjjá alakult ellátást újraszámolják, ha az ellátásuk mellett végzett munkával legalább 365 nap szolgálati időt szereztek. Ennek az az oka, hogy a munkával szerzett kereset járulékköteles, vagyis hatására megváltozhat a nyugdíj összege.

Korábban az újraszámítást csak a korhatár betöltését követő hat hónapon belül lehetett benyújtani, ám 2022. július 28-ától megszűnt ez a korlátozás. Azoknak, akik jogosultak erre, a szekértő szerint mindenképp érdemes ezt megtenniük, hiszen az újraszámítás során hosszabb szolgálati időt és magasabb valorizációs (értékkövetési) szorzókat vehetnek figyelembe. Ráadásul vesztenivalójuk nincs: a nyugdíj összege csak felfelé módosulhat a vonatkozó jogszabályok szerint.

Ezekben az esetekben nem kérhető a nyugdíj újraszámítása

 

  • Nem kérhető a nyugdíj újraszámítása amiatt, hogy a nyugdíj megállapítása óta nőttek a valorizációs szorzók.
  • Nem kérhető a nyugdíj újraszámítása akkor sem, ha a közszférában szünetelő nyugdíj folyósítása újraindul a dolgozó nyugdíjas közalkalmazotti vagy hasonló közszolgálati jellegű jogviszonya megszűnését követően.
  • Végül nem kérhető az újraszámítás arra hivatkozva sem, hogy a Nők 40 kedvezménnyel nyugdíjba vonult hölgy időközben betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

 Különösen annak érdemes figyelni, aki a nyugdíj helyett továbbra is munkában marad. Erről itt írtunk.

(Fotó: Budapest, Magyarország, világörökségi terület, Pest, Varosliget, Széchenyi fürdő, Európa legnagyobb termálfürdői közé tartozik.HAUSER Patrice / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Tegnap 12:09

Bár még sok a kérdőjel, egyre valószínűbb, hogy hónapok óta először igazi áztató eső érkezik hazánkba.