Eddig jár a nyugdíj

Elhalálozás esetén szigorú szabályok vonatkoznak az utolsó nyugdíj felvételére. 

2024. szeptember 2., 13:33

Szerző:

Egy családtag elvesztése természetesen mindig nagyon nehéz és fájdalmas, ugyanakkor sajnos ebben az időszakban a gyászon túl több elintéznivaló is marad a hozzátartozókra. Kérdésként sokszor felmerül és nem mindig tiszta, hogy mi is a helyzet a nyugdíj folyósításával, cikkünkben most ezt tesszük rendbe.

Az utolsó nyugdíj felvétele 

Fontos tudni, hogy az elhunytnak nem minden tulajdona képezi hagyaték tárgyát, így a nyugdíj sem örökölhető. Azt viszont már csak kevesen tudják, hogy a nyugellátás még abban a hónapban is jár, amikor a nyugdíjas meghal – írja az Index. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha valaki a hónap elején veszti életét, az ellátás még akkor is kifizetésre kerül. Ugyanakkor lényeges információ, hogy az utolsó havi nyugdíjhoz nem juthat hozzá bármelyik rokon, törvény szabályozza ugyanis, ki veheti fel a pénzt. A jogosult halála esetén elsősorban a vele egy háztartásban élő házastársa (bejegyzett élettársa) juthat hozzá az utolsó havi nyugdíjhoz, ha viszont már ő sem él akkor nyilvánvalóan módosul a sorrend, a következők szerint: 

  1. ha a házastárs nem él, akkor a jogosult gyermeke
  2. ha gyermeke sem él már, akkor unokája
  3. ha nincsenek leszármazottai, akkor szülei
  4. ha szülei sem élnek, akkor nagyszülei (nyugdíj esetén ez viszonylag ritka)
  5. ha pedig nincs más hozzátartozó, akkor a sor végén a testvér/testvérek állnak, akik hozzájuthatnak az utolsó ellátást összegéhez. 
Ha nincs közös háztartásban együtt élő, felsorolás szerinti rokon, akkor az örökös veheti fel a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított 1 éven belül. Az elhunyt élettársa jogerős hagyatéki végzés megküldésével egyidejűleg, örökösi minőségben kérheti a kifizetést 

– olvasható a Magyar Államkincstár oldalán. A halál hónapjára is járó nyugdíjat jogszerűen a postai kézbesítőtől is át lehet venni, ha ez viszont nem történik meg, akkor a fel nem vett ellátást a posta visszautalja a folyósítónak, ebben az esetben viszont kérelmezni kell az újra kiutalást. A jogosultnak ezt írásban kell kérelmeznie a halálesettől számított egy éven belül. 

Ha továbbra is utalnak 

Ez kizárólag akkor történhet meg, ha a hozzátartozó nem jelentette be a halálesetet időben (ezt 15 napon belül meg kell tenni). Ebben az esetben a nyugdíjfolyósító visszafizetésre kötelezi azt, aki jogalap nélkül veszi fel az elhunyt hozzátartozó nyugellátást. Amennyiben a nyugdíjat gyámnak vagy gondnoknak utalták, akkor a bejelentést ő kell megtegye. 

(Kiemelt képünkönk illusztráció, Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)