Ingyen kaphatják ezt a szolgáltatást a magyar nyugdíjasok – sokan nem is tudnak róla

A nyugdíjasok számára óriási segítség lehet az egyes bankok által kínált ingyenes számlavezetési szolgáltatás. 

2024. szeptember 20., 10:57

Szerző:

A megélhetési költségek folyamatos emelkedése hatalmas terhet ró a magyar lakosságra, de a legnagyobb bajban talán a nyugdíjasok vannak. Magyarországon jelenleg 2 millió időskorú részesül öregségi nyugdíjban, a 2024. júliusi adatok szerint pedig az átlagnyugdíj itthon 230 ezer forint körül mozog havonta. Sokan viszont ennél jóval kevesebb pénzből kényszerülnek kijönni, éppen ezért bármilyen apró megtakarítás nagy segítség lehet – írja a Bankmonitor

Komoly összegek 

A mindennapi kiadásokon túl (rezsiszámlák, bevásárlás...stb.) a banki költségek kifizetése is nehezítő körülmény lehet, hiszen a számlavezetési díj, tranzakciós költségek vagy éppen a kártyahasználati díj nem olcsó mulatság. Persze elsőre úgy tűnhet, csak pár forintról van szó, de ahogy ezek összeadódnak máris látszik, hogy bizony komoly összegekről van szó. Ez az átlag ember számára is megterhelő lehet, de egy nyugdíjas esetében, aki csak a havi nyugdíjára támaszkodhat különösen sarokpont lehet ez a kérdés. Jó hír azonban, hogy léteznek olyan bankszámlacsomagok a nyugdíjasok számára, melyek minimalizálják ezeket a költségeket, sőt a teljesen ingyenes bankolás lehetősége sem kizárt. 

Sok nyugdíjasnak van bankszámlája 

Nyilván most sokan felsóhajtanak, hogy egy nyugdíjas nem is használ, szüksége sincs bankszámlára, de valójában a 10 millió bankszámlatulajdonos közül már rengeteg idősebb korú is rendelkezik számlával, hiszen számos előnnyel rendelkezik a készpénzhasználattal szemben – írja a portál. Sokan azonban azt nem tudják, hogy egy egyszerű bankszámlaváltással rengeteget spórolhatnak. Egy ingyenes bankszámla esetén nem csak a havidíjat lehet megspórolni, de díjmentes lehet a bankkártya, valamint az utalások, sőt a nyugdíjasok körében népszerű csoportos beszedési, illetve állandó átutalási megbízások díját sem kell kifizetni. Szerencsére több bank is kínál olyan számlacsomagokat, melyek különböző feltételek teljesítése mellett akár teljesen ingyenesek is lehetnek. Egyebek között kikötés lehet, hogy mekkora összegű nyugdíjnak kell érkeznie a számlára az ingyenesség megszerzéséhez. 

Viszont akárhogy is, de egy jól megválasztott számlacsomaggal a nyugdíjasok akár évi 50 ezer forintot is megspórolhatnak. 

A kalkulátor segít 

A nagyobb magyarországi bankok közül több is kínál kedvező számlacsomagokat a nyugdíjasoknak, a feltételek azonban jelentősen eltérőek lehetnek. Éppen ezért a váltás előtt érdemes – akár segítséggel – átnézni a lehetőségeket, mivel bizonyos esetekben a díjmentesség csak promóciós jellegű, míg másutt hosszabb távon is fenntartható. A Bankmonitor bankszámla kalkulátorával szerencsére könnyedén áttekinthetők az opciót, a kalkulátor ITT érhető el. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)