Itt a hivatalos bejelentés a nyugdíjemelésről, kiderült lesz-e 13. havi

Már biztos, jön az újabb nyugdíjemelés 

2024. szeptember 5., 09:30

Szerző:

Ahogyan arról portálunk is beszámolt Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban, az Inforádiónak adott interjújában már beszélt a várható nyugdíjemelésről, közösségi oldalán pedig most hivatalosan is bejelentette, a költségvetési csoporttal történő egyeztetést követően, januárban valóban lesz nyugdíjemelés. Ezen túlmenően pedig arról is beszámolt, hogy februárban ismét érkezik 13. havi nyugdíj. 

Az éves inflációval megegyező 

Varga Mihály bejegyzése szerint a tavalyi, 18,5 százalékos és az idei, 6 százalékos nyugdíjemelés után a 2025-ös költségvetés is biztosítja a szükséges forrásokat.

Az emelés mértéke az éves várható inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakulhat. Jövő februárban már ötödik alkalommal fizet az állam 13. havi nyugdíjat 

– írta a tárcavezető.

Ígéret a nyugdíjasoknak

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormány háborús időkben is betartja a nyugdíjasoknak tett ígéretét, megvédi a nyugdíjak értékét. Ezzel párhuzamosan a költségvetési hiány idén 4,5 százalékra, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ban 2,9 százalékra csökken, miközben az államadósság-ráta évről évre javul - tette hozzá.

Az összeg még változhat

A nyugdíjemelés mértéke egyébként még változhat, ugyanis – amint arról lapunk is hírt adott – hivatalosan csak novemberben nyújtja majd be a költségvetést a kabinet, melyben szerepel majd a legújabb GDP-növekedési és inflációs előrejelzés, és akár még a 3,2 százalékos inflációs prognózis is változhat. Ha viszont a kormány a 2025-ös költségvetést ezzel az átlagos inflációval tervezi, akkor a nyugdíjasok is ekkora nyugdíjemelésben részesülhetnek majd. Mindez azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj összege 2025-ben 238 400 forint körül lehet, tehát 7400 forinttal kaphatnak többet havonta a nyugdíjasok, ami éves szinten 89 ezer forintnyi pluszjövedelmet jelent.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)