Nyugdíj: mégis marad a Nők 40, más változások azonban lesznek a nyugdíjrendszerben

A Pénzügyminisztérium szerint kacsa a Nők43+-ról szóló hír, a nyugdíjrendszer átalakítása nincs napirenden. A minisztérium cáfolja tehát, hogy 2025-ben változások lépnének érvénybe a nyugdíj kiszámításával, valamint a nők kedvezményes nyugdíjba vonulását lehetővé tevő Nők 40-nek kapcsolatban.

2024. október 7., 13:23

Szerző:

„A nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, a következő 10-15 évben nem indokolt a megváltoztatása. Következésképpen a »Nők 40« programot érintő változtatás sem szerepel a kormány napirendjén” – írta a Pénzügyminisztérium a G7-nek, annak a múlt heti nyugdíj-hír a kapcsán, hogy megszüntetné a kormány a Nők40 kedvezményt. A 168.hu is beszámolt a Magyar Nemzet értesülése alapján arról, hogy 2025-től a kormány átalakítja a nők kedvezményes nyugdíjba vonulását lehetővé tevő Nők 40-et, és így már januártól jöhet a Nők 43+. Azt is írták, hogy a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető éveket a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor nem vennék figyelembe. Ezt azonban most a G7-nek cáfolta a Pénzügyminisztérium, azt írták, hogy „az értesülés kacsa".

A nyugdíjrendszer átalakítása miatt került fókuszba a Nők 40

A nyugdíjrendszer változásával kapcsolatos hírek azért most kerültek napirendre, mert nemrég jelent meg az OECD szakértői jelentése a magyar nyugdíjrendszerről, mely javaslatokat is tartalmaz.

A magyar kormány korábban ígéretet tett az Európai Bizottságnak, hogy 2025 tavaszáig megreformálja a magyar nyugdíjrendszert,

ezért kérték fel az OECD-t a jelentés elkészítésére, azt azonban a kormány többször hangsúlyozta, hogy

nem kívánnak módosítani a jelenlegi rendszeren.

Az Európai Bizottság felé tett vállalások alapján a nyugdíjrendszert módosító jogszabálynak 2025. március 31-ig kellene hatályba lépnie, a kormány nyilatkozatai alapján ez azonban várhatóan nem fog megvalósulni.

Ugyan a javaslatok között szerepelt a nyugdíjkorhatár emelése, a 13. havi nyugdíj korlátozása, járulékemelés és az előrehozott csökkentett nyugdíj visszavezetése mellett a a Nők 40 szigorítása is. Jelenleg az tudható, hogy rendszerszintű változást nem tervez a kormány, viszont ideiglenes jelleggel belenyúl a nyugdíjrendszerbe: múlt heti bejelentés alapján jövőre az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat lakáscélokra is lehet majd fordítani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)