Nagy lépésre szánta el magát a kormány: változhat a nyugdíjkorhatár

Módosítja a kormány a Nők 40-et, így bár a nyugdíjkorhatár alapvetően nem változik, a nők esetében mégis komoly változás lesz, amit az érintetteknek érdemes átgondolniuk.

2024. október 3., 15:28

Szerző:

Nők 43+ néven jövőre vezethetik be a Nők 40 új változatát – írta a Kemma. Hangsúlyozták, a nyugdíjkorhatár ezzel nem emelkedik, de érdemes átgondolni, mikor éljenek a hölgyek a kedvezményes visszavonulás lehetőségével.

Amint teljesülnek a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának feltételei, célszerű haladéktalanul igényelni a nyugellátást. Különösen igaz ez azoknak az hölgyeknek az esetében, akiknek nincs munkájuk, nem megfelelő a munkahelyük, törékeny az egészségi állapotuk vagy egyszerűen csak több időt szeretnének tölteni a családjukkal – idézte a NyugdíjGuru News hírlevelét a Magyar Nemzet.

Hozzátették, annak is érdemes azonnal igényelni a korkedvezményes nyugdíjat, aki tovább szeretne dolgozni a munkahelyén, és erre van is lehetősége, mivel nyugdíjasként nagyon kedvezők az alkalmazásának feltételei.

A nyugdíjkorhatár emelése az elmúlt években megállt, 2022-től a 65. év betöltése és legalább húsz év szolgálati idő kell a visszavonuláshoz fő szabály szerint.

A Hitelforum.hu arról írt, hogy 2025-ben bevezethetik a Nők 43+-t, januártól pedig a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idők között nem veszik figyelembe a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető éveket a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor. 

A tanulmányi időszakok közül kizárólag a szakmunkástanuló kötelező nyári gyakorlatát, valamint a szakközépiskolai tanuló biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban eltöltött nyári gyakorlatát lehet beszámítani.

A felsőfokú oktatásban részt vett hölgyek még több évet veszítenek a jogosultsági idejükből, hiszen az egyetemi, főiskolai évek egyáltalán nem számíthatók be a jogosultsági időbe, még akkor sem, ha egyébként szolgálati időnek minősülnek (a felsőfokú tanulmányi időtartam akkor szolgálati idő, ha 1998. január 1. előtt nappali tagozaton járt főiskolára, egyetemre a hallgató).

 

Hogyan alakul a nyugdíjkorhatár nőknél? Az alap 65 év mellett ők előbb is visszavonulhatnak, ha megvan a negyven év jogosultsági idejük. Mint azt az Államkincstár írja, a negyven évből legalább 32-nek kell keresőtevékenységgel szerzett szolgálati időnek lennie, azaz a gyermeknevelésért elismerhető jogosultsági idő legfeljebb 8 év lehet, de a nyugdíj negyven év keresőtevékenység alapján is megállapítható.

A nők korkedvezményes öregségi nyugdíja esetén a 32 év keresőtevékenységgel, vagyis munkával töltött idő 25-re is csökkenhet.

Ennek oka, hogy eltérő szabály vonatkozik azokra a nőkre, akik öt vagy több gyermeket neveltek fel. Esetükben a negyven év jogosultsági időn belül a 32 év keresőtevékenységgel töltött szolgálati idő öt gyermek esetén egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de legfeljebb hét évvel csökken.

Ha viszont valaki gyermekek otthongondozási díjában részesült vagy súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek nevelése miatt kapott ápolási díjat, esetleg 1998. január 1-jét megelőzően gyermekek otthongondozási díjának minősülő szolgálati időt szerezett, a negyven év jogosultsági időn belül harminc év keresőtevékenység szükséges – írja a lap.

(Fotó: Thomas Warnack/dpa/AFP)