Szomorú hír: rengeteg pluszpénztől eshetnek el a nyugdíjasok

A szakértő szerint sem nyugdíjkorrekció, sem pedig nyugdíjprémium nem várható idén. 

2024. szeptember 11., 10:24

Szerző:

A Pénzügyminisztérium volt államtitkára, Katona Tamás szerint túl korán, a szükséges adatok ismerete nélkül harangozta be a jövő évi 3,2 százalékos nyugdíjemelés mértékét a pénzügyminiszter – írja a Népszava. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértője arról is beszélt, hogy idén ősszel nem számíthatnak nyugdíjprémiumra az idősek. 

Felelőtlen bejelentés

Katona Tamás elmondta, hogy a költségvetésből, az adótörvényekből, valamint a makroadatokból lehet következtetni arra, hogyan is alakul a következő évi infláció, ám ezek egyike sem készült még el. Ennek ellenére Varga Mihály pénzügyminiszter – ahogyan arról lapunk is beszámolt – a napokban bejelentette, lesz januárban emelés, aminek a mértéke az éves inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakul majd.

Nem lesz nyugdíjkorrekció 

A szakértő arról is beszélt, szerinte idén novemberben nem lesz kiegészítő nyugdíjemelés. Mint ismert januárban 6 százalékkal emelkedett a nyugellátások mértéke, az infláció pedig 4 százalék alatt van. Az augusztusi inflációs adat 3,4 százalék lett éves szinten, amiben közrejátszik, hogy a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs, valamint a benzin ára is csökkent. Ugyan szeptemberből emelkedett a pénzromlás, emiatt a decemberi infláció már várhatón 5 százalék felett lesz, ám az egész évet tekintve nem fogja meghaladni a 6 százalékot, ezért nem lesz visszamenőleges nyugdíjkorrekció

Nyugdíjprémium sem várható 

A szakértő továbbá úgy gondolja, nyugdíjprémium sem várható, mivel annál legalább 3,5 százalékos GDP növekedés a feltétele. Bár a költségvetés 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, valójában ennek a fele sem valósult meg. A volt államtitkár szerint a a vegyesről a tisztán árkövető indexálásra történt 2011-es átállás jelentősen nehezebb helyzetbe hozta az időseket. Korábban a januári nyugdíjemelés, illetve az esetleges novemberi korrekció mértékét a bérek emelkedése, valamint az infláció alapján számolták ki.  

Ha ez most is így lenne, akkor a 10 százalékos átlagos béremelkedés mértékét és a nagyjából 5 százalékos inflációt fele-fele arányban alkalmazva a 6 helyett 7,5 százalékos nyugdíjemelést kaptak volna az idősek. A néhány százalékos különbség egy-egy évben nem olyan sok, de 15 év alatt már jelentős veszteséget okozott. Ez abból is látszik, hogy míg korábban 75 százalék volt a nyugdíjak helyettesítési értéke, vagyis a korábbi bérhez viszonyított mértéke, most ez 60 százalék alá ment

– magyarázta, továbbá kijelentette, több százezer magyar nyugdíjasnak nagyon alacsony az ellátása. Ugyan az átlagnyugdíj összege 230 ezer forint, azonban több mint 1 millió idős ennél jóval kevesebb pénzből él. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik) 

2024. szeptember 16., 16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.