Folyamatosan romlik a nyugdíjas idősek helyzete

Kisebb a nyugdíjemelés, mint az áremelkedés.

2024. augusztus 7., 10:46

Szerző:

Augusztusra ismét meglódult az Mfor Nyugdíjas Árkosár értéke, így az éves áremelkedést jelző Mfor Nyugdíjas Árkosár-index is jelentősen nőtt. Az időskori juttatások között a kormányzati kegyként emlegetett tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése sem segít azon, hogy az élelmiszerek négy év alatt 65,5 százalékkal drágultak – írja az Mfor.

Május óta folyamatosan emelkedik ez az érték, az idősek által jellemzően vásárolt termékek ára 2024 augusztusára összességében 29 085 forintra emelkedett. Ennél magasabb értéket utoljára tavaly júniusban mértünk (29 136 forint), az idén májusi, rövid távú minimumnak számító 26 828 forinthoz képest a mostani összeg 2257 forinttal, 8,4 százalékkal magasabb.

A júliusinál 652 forinttal magasabb érték 2,3 százalékos árnövekedést takar

Az Mfor Nyugdíjas Árkosár-index értéke, azaz a tavaly augusztushoz mért drágulás pedig meglepetésünkre 2 százalékot mutatott ki, azaz egy év alatt az árkosárban szereplő termékek 583 forinttal drágultak.

A nem várt mértékű áremelkedés miatt már augusztusra elég erősen pozitív tartományba került az Mfor Nyugdíjas Árkosár-index, azt ugyanis a tavaly szeptembertől idén májusig tartó árstabilitásból, azaz a folyamatosan 27-28 ezer forint közötti árkosárértékből történt kitörés nagyon felfelé húzta. És miután tavaly augusztusról szeptemberre az árkosár összege nagyot esett, a mostani, havi szinten 600-800 forintos emelkedés az Mfor Nyugdíjas Árkosár-index értékét az ősz első hónapjára akár 9-10 százalékra is felnyomhatja.

A 13. havi nyugdíj nem hozott tartós javulást

Az elmúlt négy évet tekintve 2020 augusztusához képest a három nagy hipermarketláncnál a nyugdíjasok árkosarában szereplő termékek 65,5 százalékkal lettek drágábbak. Ezzel szemben az időskori juttatások csupán 63,9 százalékkal nőttek, míg ha a hatalmas kormányzati kegyként emlegetett tizenharmadik havi juttatást figyelmen kívül hagyjuk, akkor a nyugdíjemelkedés mértéke csupán 51,1 százalék lett volna.

Vagyis most már az is kijelenthető, hogy hosszú távon a nyugdíjak emelkedése még a tizenharmadik havi juttatás visszaépítésével együtt sem éri el az élelmiszerek árának növekedését

– írja cikkében az Mfor.

(Fotó: Frank Hammerschmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tegnap 17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.

Tegnap 15:29

Magyarország 2020 óta nem változtatta meg az uniós joggal szembenálló menekültügyi törvényeit, amelyek az Európai Bíróság 80 milliárd forintos bírságot szabott ki rá. Az Európai Bizottság nem egyezkedik tovább, így 80 milliárd forintnyi összeget kell az országnak kifizetni.