A mai nyugdíj mértékét a közeljövőben paradicsomi állapotnak tekinthetjük majd

2038-tól kritikussá válhat a nyugdíjak finanszírozásához szükséges fedezet előteremtése.

2024. szeptember 10., 11:54

Szerző:

„Egy ország nyugdíjrendszere nem lehet sokkal jobb helyzetben, mint amilyen helyzetben a gazdasága van"  – mondta Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start műsorában. A Nyugdíjguru szakértője szerint a romló gazdasági mutatók közvetlenül megmutatkoznak a nyugdíjrendszeren is, különösen a legkisebb nyugdíjjal rendelkezők helyzetében.

Tömegek kénytelenek minimális nyugdíjból megélni

Farkas András rámutatott, hogy Magyarországon körülbelül 250 ezer nyugdíjas él mélyszegénység közelében, havi 120 ezer forintnál kevesebb nyugdíjból, és a szegénységi küszöb alatti jövedelemmel rendelkezők száma egyre nő. „Ez a bizonyos szegénységi veszély közel 800 ezer főt érint." Ez azt jelenti, hogy ők ugyan nem feltétlenül szegények, de a határon billegnek, és ez komoly problémát jelent a társadalom számára.

Farkas András szerint a nyugdíjasok számára az egyetlen igazán pozitív élmény jövőre a 13. havi nyugdíj lesz februárban, már amennyiben lesz rá pénz." A szakértő hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nyugdíjemelési rendszer, amely csak az infláció mértékéhez igazodik, nem elégséges: „Minden olyan évben, amikor az infláció mértéke kisebb, mint a nettó átlagkeresetek növekedése, mindig romlik a nyugdíjasok relatív helyzete."

15 év múlva a mai nyugdíjakat paradicsomi állapotnak tekinthetjük majd

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságát illetően Farkas felhívta a figyelmet arra, hogy 2038-tól komoly finanszírozási nehézségek merülhetnek fel.

Bár a szakértő úgy véli, „valamilyen nyugdíj mindig lesz”, a rendszer nem lesz képes a jelenlegi szinten tartani a nyugdíjakat, különösen az elöregedő társadalom miatt. A szakértő szerint „a mai nyugdíjhelyzet paradicsomi állapotoknak fog minősülni egy 15 év múlva esedékes nyugdíjhelyzethez képest."

A jövő nyugdíjasainak lehetőségeiről szólva Farkas András az öngondoskodás fontosságát hangsúlyozta. „Öngondoskodás nélkülözhetetlen lesz," mivel Magyarországon nincs foglalkoztatói nyugdíjpillér, ami Európában egyedülálló.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.