Rezsikedvezmény: így igényelheti könnyedén

Nagyszerű lehetőség a rezsikedvezmény, mégis kevesen élnek vele. Pedig sok százezren lennének rá jogosultak.

2024. szeptember 5., 11:37

Szerző:

Érdemes időben tájékozódni, milyen támogatási lehetőségek állnak a rászorulók rendelkezésére. Van például egy olyan menekülőút, amelyre több százezren jogosultak, mégsem igénylik meg még 30 ezren sem jelenleg Magyarországon. A Pénzcentrum most megmutatta, ki lehet védendő fogyasztó és ez milyen előnyökkel, kedvezményekkel jár. Íme, a rezsikedvezmény.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján található tájékoztatás szerint védendő fogyasztó státuszt a villamosenergia-, földgáz- és a víziközmű-szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók kaphatnak, amennyiben szociálisan rászorulók, illetve fogyatékkal élők. A védendő fogyasztókat különleges bánásmód illeti meg, melynek számos előnye lehet.

Így vehető igénybe a rezsikedvezmény

Védendő fogyasztók jogosultak lehetnek fizetési haladék, részletfizetés kérésére, igényelhetik előre fizetős mérő felszerelését, vagy akár kikapcsolás alóli mentességet is kaphatnak. Fontos azonban kiemelni, hogy fizetési nehézség esetén bármely fogyasztó kérhet fizetési haladékot vagy részletfizetési lehetőséget, nem csak a védendő fogyasztó státuszban lévők. A szolgáltató ugyanakkor minden fogyasztónak nem köteles ezt biztosítani, mérlegelheti döntését például annak függvényében, hogy milyen előzményei voltak a fogyasztó fizetési készségének és lehetőségeinek.

Szociálisan védendő fogyasztó lehet, aki, vagy akinek a háztartásában élő személy:

  • időskorúak járadékában részesül,
  • aktív korúak ellátására jogosult,
  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,
    ápolási díjban részesül,
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
  • otthonteremtési támogatásban részesült a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül, (a támogatás célja, hogy a nevelésbe vételből kikerült fiatal felnőtt lakáshoz jutását, tartós lakhatása megoldását elősegítse)
  • nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett gyermeket,
  • a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvény szerinti Lebonyolítóval bérleti jogviszonyban áll,
  • vagy gyermekek otthongondozási díjában részesül.

Fogyatékkal élő akkor kaphat védendő fogyasztói státuszt, ha:

    • kezelőorvos igazolja,
    • vakok személyi járadékában részesül,
    • fogyatékossági támogatásban részesül,
    • lakossági fogyasztó vagy vele közös háztartásban élő személy életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti a kikapcsolás vagy a villamosenergia-ellátás megszakadása (pl. lélegeztető géphez szükségáram biztosítása). 

Ahhoz, hogy valaki védendő fogyasztói státuszt kapjon, kérelmet kell benyújtania az illetékes villamosenergia-elosztónak, földgázelosztónak és a víziközmű-szolgáltatónak, és csatolni az igazoló dokumentumokat, ha azok szükségesek. Fontos, hogy a védendő fogyasztói státusz határozott időre szól, évről évre meg kell újítani, kivéve azon fogyatékkal élő fogyasztók esetében, akik állapotában nem várható javulás, nincs szükség újabb igazolásra – írja a lap.

Rezsi: fájdalmas időszak vár százezernyi magyar nyugdíjasra

Több százezer magyarnak jelent évről évre problémát, hogy megfelelő hőmérsékletűre tudja fűteni a lakását. Az utóbbi években a tél kegyes volt, nem voltak nagy mínuszok, viszont egyre inkább kitolódik az az időszak, amikor még fűteni kell, akár májusig is. Nincs azonban garancia rá, hogy az idei tél is ilyen kegyes lesz rezsi szempontból, vagy hogy nem kell majd még májusban is begyújtani. Érdemes felkészülni időben. A Pénzcentrum friss elemzése szerint több éve emelkedik a lakosok aránya, akik bajban lehetnek a téli fűtési időszakban.

A múlt évben közel félmillió magyar nem tudta felfűteni télen a lakását kellemes hőmérsékletűre. Ha valaki hasonló cipőben lesz idén télen, arra már érdemes időben felkészülni. A legrosszabb, ha az ember homokba dugja a fejét és nem vesz tudomást a problémáról, amikor azon még lehetne segíteni. Sokan nem tudják, de rászorultsági alapon többféleképpen kérhet az ember segítséget, igényelhet például rendkívüli támogatást az önkormányzatnál, kérheti a védendő fogyasztó státuszt, illetve sok helyen adnak kifejezetten fűtési támogatást a helyi hivatalok.

További részletek itt.

(Kiemelt kép: Pixabay)