Változik a rezsiszámla, érdemes figyelni

Megváltozott az MVM által alkalmazott gázárképzési rendszer.

2024. augusztus 5., 10:49

Szerző:

Változik a rezsiszámla. Eddig a fogyasztók számára az időjárás függvényében kínált kedvezményes gázmennyiséget. Minden napra fixen rögzített kedvezményes mennyiség jár, a korábbi, időjárás-követő rendszer eltűnik – írja az Infostart, amelyet az Index idéz.

Az eddigi gyakorlat szerint az MVM számlázási rendszere figyelembe vette az aktuális időjárást, így a fogyasztók számára az adott hónapokban eltérő kedvezményes gázmennyiséget biztosított. Ez azt jelentette, hogy hidegebb hónapokban több, míg melegebb időszakokban kevesebb kedvezményes gázt kaptak.

Egy melegebb hónapban adott mennyiségű gázért többet fizettek a fogyasztók

– fogalmazott az Infostart, hozzáfűzve, hogy bár az elv célja a fogyasztás igazságosabb elosztása volt, sokan nem értették a rendszer működését.

Ribárszki Anna, egy több mint 110 ezres Facebook-csoport alapítója, amely a gázszámlázási anomáliákra fókuszál, elmondta, hogy az MVM hibát követett el, amikor nem kommunikálta megfelelően a rendszer dinamikáját. Szerinte az emberek azt hitték, hogy a táblázat kőbe vésett, és nem értették, hogy az időjárás változásával a kedvezményes mennyiség is változik.

Érkezik a fix ár

Tavaly szeptemberben, amikor végig meleg volt, és praktikusan nem kellett fűteni, csak 18-19 köbméter gáz járt egy hónapra, ezt a hidegebb hetekben, jellemzően január végén „visszaadták”, és akkor akár 350 köbmétert is kaphatott kedvezményesen a fogyasztó – világított rá a lap. Ez mostantól nincs, jön a fix táblázat.

Ez pedig azért lehet problémás a civilben matematikatanár szerint, mert olyan nincs, hogy egy-egy hónapon belül minden napra ugyanannyi hőmennyiség járna. Miért lehet ez gond? Ribánszki egy példán magyarázta el:

Ha olyan hideg szeptemberünk lesz, mint tavalyelőtt, a dinamikus számolással átcsoportosított durván 60 köbméter kedvezményes gázt a rendszer –, (most) akkor vagy fázni fog a fogyasztó, vagy piacit fizet akkor is, ha éves szinten egyébként belefér a kedvezményes mennyiségbe. Merthogy most körülbelül 37 köbméter jár majd szeptemberre, ha hideg lesz, ha meleg.

Ezzel a fix görbével csak akkor nem lesz baj, ha idén „valami csoda folytán pont úgy fog lefutni az időjárás, ahogy a 20 éves görbe, vagy ha idén a ciklus elején melegebb lesz” – véli Ribárszki.

Minden napra rögzített kedvezmény

Az MVM korábbi közleménye szerint egységes lesz a kedvezménykiosztás, függetlenül attól, hogy az ügyfél csak fűtésre vagy pedig fűtésre és főzésre, illetve vízmelegítésre is használja a földgázt. A kedvezményes mennyiség kiosztása a jövőben jellemzően nem függ a tényleges hőmérséklettől, a kedvezmény mértéke minden napra előre rögzített. Az MVM honlapján elérhető kalkulátorral bárki egyedi számítást végezhet.

A kedvezményes mennyiség kiosztása így alkalmazkodik a fűtési szezonhoz és a felhasználás ritmusához, a kedvezményes, rezsicsökkentett gázmennyiség télen magasabb, nyáron alacsonyabb– írták a közleményben. Az adott számlában elszámolt időszakon belül meg kell nézni, hogy melyik hónapból hány nap szerepel az elszámolásban, így lehet megállapítani a napi kedvezményes mennyiségek összegét.

(Kiemelt kép forrása: Freepik)

 

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.