Olyat mondott az örökségvédelmi miniszter, hogy Netanjahu azonnal felfüggesztette

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azonnali hatállyal felfüggesztette Amichai Eliyahu örökségvédelmi minisztert, aki egy rádióinterjúban azt mondta: „Atomot Gázára!”

2023. november 5., 12:23

Szerző:

Az Otzma Yehudit párthoz tartozó örökségvédelmi minisztere már eddig is radikális megoldásokat javasolt a palesztin-izraeli háború kitörése óta . Például megtiltana bármiféle humanitárius segély beengedését az övezetbe, mondván „Gázában nem léteznek ártatlan civilek.” Amichai Eliyahu támogatja továbbá az övezet területének visszafoglalását és az ottani települések helyreállítását. A palesztin lakossággal kapcsolatban pedig kijelentette, hogy „mehetnek Írországba vagy a sivatagba, a gázai szörnyetegeknek maguknak kell megoldást találniuk”. Ezeknek a felvetéseinek nem lett politikai következménye, azonban a vasárnap reggeli kijelentésére már Benjamin Netanjahu miniszterelnök is reagált. Netanjahu határozottan visszautasította minisztere szavait és közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette Eliyahu részvételét a kormányüléseken. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „Izrael kizárólag a nemzetközi jog keretein belül tesz lépéseket a Hamász terrorfenyegetésének felszámolására” – írja az ATV.

(Kiemelt képünkön: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatón beszél a Tel-Avivban lévő Kirja katonai bázison 2023. október 28-án. Fotó: Abir SULTAN / POOL / AFP)