Lesújtott a bolgár gázpöröly, akár 30 százalékkal magasabb lehet a gázár

Bulgária a területén áthaladó összes gázra kivetette az extra exportvámot, nemcsak az oroszországi eredetűre.

2023. november 7., 16:45

Szerző:

Ma reggel óta sorra érkeznek a bulgáriai gázvezeték-hálózaton szállító kereskedőkhöz a megemelt gáztranzitszámlák – tudta meg a Világgazdaság.

A vg.hu korábbi cikke szerint Bulgária megawattóránként 20 levás, úgynevezett energia-hozzájárulást szed a területére érkező és az azon áthaladó, orosz eredetű földgáz minden megawattórája után.

A pluszteher magának a gáz árának a negyedét teszi ki, és Magyarországot is keményen sújtja: hazánkba döntően Bulgárián át érkezik az oroszországi földgáz.

A magyar piacra szánt gáz esetében az extra számlát a Gazprom kapta, mert az orosz társaság viseli a költségeket, amíg a gáz el nem jut Kiskundorozsmára.

A logikus az lett volna, ha a 20 levás extravám csak a Bulgáriába Szerbia felől, tehát a Török Áramlat irányából érkező orosz gázt sújtaná. A Bulgaztranszgaz azonban a vg.hu piaci értesülései szerint minden tranzitot büntet. Így például azt a szállítást is, amely Görögország felől érkezik a hálózatába, és Szerbiába tart, holott a görög–bolgár határpontot értelemszerűen ki kellett volna hagynia az intézkedéséből. A magyar diplomácia egyébként már felvette a kapcsolatot az ügyben a bolgár illetékesekkel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Alekszej Vitvickij / via AFP)

Tegnap 16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.