G7: a bolgár tranzítdíj megfizetése a Gazprom feladata lenne

Szijjártó Péter élesen bírálta a bolgárokat egy nem túl EU konform tranzitdíj miatt. A külügyminiszter szerint Bulgária Magyarország energiaellátásának biztonságát ássa alá.

2023. október 17., 16:47

Szerző:

A bolgár parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely értelmében az országon átszállított orosz gáz után megawattóránként 20 leva (nagyjából 4000 forint) extra tranzitdíjat kell fizetni – írja a G7

Amint arról korábban már beszámoltunk, a jogszabály valóban nem éppen EU-konform: tranzitdíjat ugyanis mindenhol kell fizetni a gázvezetékek használatáért, de a bolgár extraadó azonban kiugróan magas, nagyságrenddel haladja meg a megszokott szállítási díjat.  A hazánkba importált orosz földgáz jelentős része Bulgárián keresztül, a déli útvonalon érkezik, így az új adó ennek a gáznak a Magyarországra szállítását is jelentősen megdrágítaná, ezáért bírálhatta élesen Szijjártó Péter Moszkvából a bolgárokat. 


Az MVM és a Gazprom közötti szerződés értelmében a magyar vállalat évi 3,5 milliárd köbméter gázt kap a déli irányból. A Portfolio számításai szerint ekkora mennyiség után az új adó összege 148 milliárd forintra rúgna. Az intézkedés valójában nem a magyar energiaellátást veszélyezteti, hanem az oroszoknak okoz jelentős többletkiadást.

Az MVM és az orosz állami Gazprom szerződése értelmében a szerb-magyar határnál van az átadási pont, azaz az ágazati gyakorlat szerint odáig minden költséget Oroszország áll. A kormányközlemény is azt írta, a Gazprom szállítja az országba a földgázt.

A G7 szerint ennek értelmében teljesen irreleváns, hogy mennyibe kerül a bolgár tranzit, hiszen annak megfizetése a Gazprom feladata. Persze az oroszok dönthetnek úgy, hogy nem fizetnek, és ez esetben a bolgárok lezárhatják a vezetékeket, ami magyar szempontból is komoly gond lenne.

Bulgáriát egyébként politikai káosz jellemzi az elmúlt időszakban. Két éven belül öt választást tartottak az országban, ahol kifejezetten erős az oroszellenes hangulat.

(Kiemelt képünkön: a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat logója látható az egyik moszkvai benzinkútnál. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)