Szijjártó szerint gáz a bolgárok új gázterve

A külügyminiszter moszkvai látogatása után kiadott közleményében a bolgár tranzitdíjemelés tervére is reagált.

2023. október 13., 20:19

Szerző:

Szijjártó Péter Oroszországba látogatott, ahol részt vett az Orosz Energiahét konferencián és többek között tárgyalt Alekszandr Novak kormányfő-helyettessel is – írja a Telex az MTI és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye alapján. A külügyminiszter moszkvai látogatása után kiadott közleményében a bolgár tranzitdíjemelés tervére is reagált.

Szijjártó közölte, hogy zavartlan a szállítás Ukrajnán keresztül, és az oroszok idén eddig minden szerződésbe foglalt nukleáris fűtőanyagot, földgáz- és kőolaj mennyiséget leszállítottak Magyarországnak.

Két hete első olvasatban elfogadott a bolgár parlament egy törvényjavaslatot, amellyel megawattóránként 10,2 euróval emelnék a hozzánk érkező földgáz szállítási díjait. A külügyminiszter elmondta, hogy a kormány kapcsolatba lépett a bolgár és a szintén érintett szerb vezetéssel, hogy egyezkedéseket kezdjenek a tranzitdíjról. A jogszabály, a Portfolio.hu számításai alapján

akár évi 148 milliárd forintnyi plusz költséget is jelenthet az MVM-nek, más esetekben viszont az orosz gázszállítás stabilitását is megkérdőjelezheti.

(Kiemelt képünk forrása: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala)