Jól megszedte magát az állam a gázszámlákból

Az átlag feletti mennyiséget fogyasztó lakosságnak kiszámlázott piaci gázáron akkora nyereség keletkezett, hogy a magyar állam 309 milliárd forintot kivesz az MVM Energetika Zrt.-ből osztalékelőlegként.

2023. december 1., 17:02

Szerző:

Idén nagyon jól keresett az MVM, az átlag feletti mennyiséget fogyasztó lakosságnak kiszámlázott piaci gázáron – írja a 24.hu.  A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleményben az első féléves mérlegre, az elért 209 milliárd forint adózott eredményre hivatkoznak, ami „főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhető.” 

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője azt nyilatkozta a lapnak, hogy összességében csak spekulálni lehet a kifizetés hátteréről, mivel az állami vállalat esetében voltaképpen átláthatatlan, hogy melyik üzletágból és milyen módon vesznek ki pénzt. Ám, hogy az MVM exporttevékenysége annyira erős lenne, már csak azért is nehezen hihető, mert Magyarország nettó áram és gázimportőr, miközben az Energiaügyi Minisztérium is rendszeresen hangsúlyozza, hogy a belföldi földgáztárolók töltöttsége megközelíti a 100 százalékot. Vagyis a külföldről – elsősorban Oroszországból – megvásárolt gázt feltöltötték a tárolókba, és nem látszik, hogy eladták volna – tette hozzá.  Holoda Attila energiaszakértő, egykori államtitkár-helyettes ugyancsak nehezen hihetőnek nevezte, hogy a külföldi versenypiaci tevékenységben ekkora tartalék volna. Holoda Attila szerint most is könnyen elképzelhető, hogy az MVM hozzáfér olyan pótlólagos mennyiségekhez az orosz piacról, amiket aztán nyereséggel tud továbbértékesíteni.

A  209 milliárdos osztalék kimagaslóan magas az elmúlt évekhez képest. A 2021-es év után 7,5 milliárd, a tavalyi év után 108 milliárd forint adózott eredménye volt az MVM-nek. Az állam a rezsivédelmi alapon keresztül 721 milliárd forint támogatást nyújtott az MVM-nek az adófizetők pénzéből a rezsicsökkentés miatti veszteségek ellentételezésére, de miután az átlag feletti mennyiséget fogyasztó lakosságnak kiszámlázott piaci gázáron nyereség keletkezett, így most visszavesz 309 milliárdot osztalék formájában.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az 1789 köbméteres havi átlagfogyasztás felett megállapított 767 forintos lakossági piaci gázáron vastagon keresett az energiaszolgáltató. A 102 forintos rezsicsökkentett árat ugyan jelentősen meghaladta a beszerzési ár, de az ezen képződő veszteséget gyakorlatilag befoltozták, vagyis a rezsivédelmi alapon keresztül kompenzálták. Így az egy évvel korábbihoz képest 580 milliárd forinttal megugrottak az egyéb működési bevételek. A villamosenergia esetében is ezt történt.Ez esetben 870 milliárd forintra, 5,4 százalékkal nőtt az árbevétel, az árcsökkenés pedig 53,2 százalék volt a 2022-es bázishoz képest. Ugyancsak 380 forintos euróval számolva kilowattóránként 83 forintról 44 forintra esett a tőzsdei áramár, mégis növekedett az MVM bevétele, ugyanis az MVM-nek pluszbevételt hozott az átlag feletti fogyasztásra megállapított 71 forintos lakossági piaci ár.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)