Melegpartik és pornóoldalak szereplője volt Bese Gergő plébános, a Fidesz sztárpapja

A Szájer-ügynél is cifrább Bese Gergő plébános története. A dunavecsei katolikus plébános az elmúlt években az egyik legfőbb képviselője A Fidesz által képviselt „politikai kereszténységnek”, most olyan akta látott róla napvilágot, amiből egyértelműen kiderül, a plébános egészen más értékrend szerint élt.

2024. szeptember 7., 11:23

Szerző:

A Válasz Online információi szerint a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta egy akta, amely azt hivatott bizonyítani, hogy Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. Az Apostoli Nunciatúra elismerte a lapnak: értesült a papot érintő súlyos vádakról, ezeket továbbították a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének, az ottani érsek jár el az ügyben.  A kormányközeli források szerint az ügy a „A Szájer-történethez mérhető, csak annál is durvább” .

A fideszi kereszténység arca Bese Gergő

A lap munkatársai négy kormánypárti politikussal beszéltek az ügyről, ők egybehangzóan azt állították, hogy videófelvételekkel, telefonos üzenetváltásokkal igazolt sztoriról van szó, illetve hogy a kisfilmek internetes melegpornó-felületekre is felkerültek. Az ügy azért kimondottan kínos a kabinetnek, mert Bese – ahogy a Válasz Online fogalmaz – az elmúlt években az egyik legfőbb képviselője volt annak a „politikai kereszténységnek”, ami a Fidesz érdekeit rendre a hitéleti dolgok elé helyezi.

„Az Apostoli Nunciatúra értesült a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papját érintő súlyos vádakról. A kánonjogi előírásoknak megfelelően ezek a vádak azonnal továbbításra kerültek az említett pap ordináriusának, aki mint illetékes egyházi hatóság folytatja le a vizsgálatokat” – írta a Válasz Online-nak Michael Wallace Banach titkársága. Azért keresték meg a Szentszék magyarországi nagykövetét, mert forrásaik szerint az ő szintjén landolt Bese Gergő dunavecsei plébános ügye.

A 24.hu összeszedte, a sztárpap Bese volt az, aki

  • megszentelte Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita kolostort,
  • valamint a Pesti Srácok és a Megafon irodáit;
  • rendre fellépett az úgynevezett LMBTQ-propaganda ellen;
  • a papi hivatást hátrahagyó, majd coming outoló Hodász Andrást kritizálta;
  • gyakran publikált a KDNP-s Rétvári Bence holdudvarába tartozó Vasárnap.hu-n;
  • vendége volt a kormánypárti eredményváró rendezvényeknek és Orbán Viktor évértékelőinek, minden esetben szigorúan reverendában,
  • a 2022-es választási kampány idején templomban kampányolt a Fidesz-KDNP mellett, olyan kijelentésekkel, hogy ha valaki az ellenzékre szavaz, akkor valójában a falusi templomok tömeges bezárását támogatja;
  • legutóbb pedig a párizsi olimpia megnyitó ünnepségét bírálta – és Orbán tusnádfürdői beszédét is kommentálta – a Mandineren.

Bese a cölibátussal kapcsolatban is kifejtette véleményét, mondván: azért tartják ellentétesnek az emberi természettel, „mert mindenhol a túlfűtött szexualitással találkozol: nem tudsz megnézni úgy egy filmet, hogy ne legyen benne öt szexjelenet, nem tudsz megnézni úgy egy rajzfilmet sem, hogy ne legyenek benne szexuális utalások. Ha a csapból is ez folyik, akkor elhiszed, hogy enélkül nem lehet élni, pedig igenis lehet.”

Tóth Gabi válása kapcsán még bűnről prédikált Bese

Mindezek mellett Tóth Gabi válása kapcsán is megnyilvánult egy évvel ezelőtt. A Demokratának adott interjújában azt mondta:

„Az volt a baj, hogy a botrány kirobbanása előtt közvetlenül is hangoztatta a keresztény, családvédő meggyőződését, miközben már benne járhatott a bűnben. Neki kellett volna levonnia a megfelelő következtetéseket. Ki kellett volna állnia, megvallani, hogy elbukott, tisztáznia kellett volna a helyzetet, nem hagyni kétségeket.”

A lap elküldte ezt az idézetet Besének több más kérdéssel együtt, a plébános azonban nem válaszolt. A lap kereste Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket is, akinek egyházmegyéjében Bese szolgál. A cikk megjelenéséig nem válaszolt, a lap azonban más forrásokból úgy tudja, Bábelt megrázta a Bese-ügy, mert jó kapcsolatban voltak a plébánossal, a kettős életéről viszont nem tudott.

A Telex cikke szerint már augusztus végén eltiltották Bese Gergőt a médiaszerepléstől, miután az érsek értesült a vádakról. A lap szerint a Pesti Srácok kereste meg az ügyben először a titkárságot.

Felfüggesztették Bese Gergőt a papi szolgálat alól

A kalocsa-kecskeméti érsek irodájának hivatalos közleménye szerint: „Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úr útmutatásának megfelelően szeretném jelezni, hogy Érsek úr Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól.”

Bese Gergő nem reagált a lapnak, a Facebook profiljai azóta elérhetetlenné váltak.

 

(Kiemelt képünk forrása: Bese Gergő atya TikTok fiókja)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.