Ha pénzérmét tesz a fagyasztóba, megtudhatja, melyik élelmiszer veszélyes

Ha pénzérmét helyez a fagyasztóba, tudni fogja, hogy megromlott-e az élelmiszer. Mutatjuk, mi a módszer lényege!

2024. október 14., 16:02

Szerző:

A közösségi médiában terjed az az új trend, amely segít kiszűrni, hogy melyik élelmiszer veszélyes – írta meg a Házipatika az IFLScience cikke alapján. A módszer egyszerű, először tegyünk be egy pohár vagy csésze vizet a fagyasztóba, majd miután megfagyott, helyezzünk rá egy pénzérmét. De vajon mi a csudára jó ez a módszer?

Kockázatos, ha az élelmiszer kiolvad, újra megfagy és nem tudunk róla

Az eljárás célja, hogy tudassa, ha elment az áram, és emiatt esetleg leengedtek a fagyasztott ételek, amíg ön nem volt otthon. Ha a fagyasztó ajtaját kinyitva azt látja, hogy az érme csak egy kicsit süllyedt le, akkor előfordulhat, hogy áramszünet volt, de a fagyasztó nem volt sokáig kikapcsolva, így a benne lévő étel nyugodtan fogyasztható. Ha viszont a pénzdarab a pohár alján van, akkor valószínűleg ki kell dobni az ételeket.

Bár végtelenül egyszerű és különösebb eszközigénye sincs, nem feltétlenül ez a legmegbízhatóbb módszer az élelmiszerbiztonság megőrzésére. 

A jégkockát is érdemes figyelni

Még praktikusabb az, ha eleve van jégkocka a hűtőben. Nyári kánikulában jól is esik a limonádéba, ám más haszna is van. A Nebraskai Egyetem kutatói szerint az egyik egyszerű trükk az, ha néhány jégkockát egy lezárt műanyag zacskóba vagy tartályba teszünk. Ha a jégkockák úgy maradnak, ahogy voltak, a fagyasztó nem kapcsolt le, vagy csak nagyon rövid ideig volt áram nélkül. Ha viszont a jégkockák elolvadtak, vagy helyükre nagyobb jégdarabok kerültek, akkor a fagyasztó hosszabb ideig volt kikapcsolva. Ebben az esetben már nem ajánlott elfogyasztani a mirelit ételeket.

A Rizikometer ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy  üzemen kívül lévő hűtőszekrény 4, egy félig tele lévő mélyhűtő 24, egy teli fagyasztó pedig 48 órán át képes hidegen tartani az ételeket, tehát átmeneti áramszünet esetén nincs mitől tartanunk. 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium ajánlására hivatkozva azt írták, hogy bizonyos hűtött élelmiszereket mindenképpen ki kell dobni, ha több mint 2 órán át plusz 5 Celsius-fok feletti hőmérsékleten voltak, ilyen körülmények között ugyanis könnyen elszaporodhatnak bennük a kórokozók.

Ez vonatkozik

  • nyers, főtt vagy sült húsokra,
  • a halakra,
  • a friss vagy már bontott tartós tejre,
  • a joghurtra,
  • a vegyes salátákra,
  • a tejszín alapú salátaöntetekre,
  • a levesekre,
  • illetve bizonyos szószokra is.

„Természetesen – élelmiszerfajtától függetlenül – minden olyan ételt ki kell dobni, amelynek szokatlan szaga, színe vagy állaga van” – javasolták.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)