Máté Gábor vallomása: Az első rendezésem megbukott a Katonában (Exkluzív videó a 168-on!)

Elindult Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora, melynek első két epizódja exkluzív módon a 168.hu felületén látható. A talkshow első vendége Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója volt, aki őszintén vallott első és eddigi legnagyobb katonás bukásáról. Ne hagyja ki!

2024. szeptember 9., 07:00

Szerző:

Máté Gábor első rendezése a Katonában a Ramón del Valle-Inclán: Lárifári hadnagy felszarvazása című darab volt 1991-ben, ami azonban nem hozott számára sikert. Vagy ahogyan ő emlékszik rá: az „gyakorlatilag egy bukás volt”. Többek között ez derült ki Réczei Tamás Dobd be magad! című műsorának második epizódjából, melynek vendége ismét Máté Gábor volt. 

Máté Gábor szerint jó és erős darab volt, mégis megbukott vele

A Ramón del Valle-Inclán: Lárifári hadnagy felszarvazása című darab Máté Gábor szerint a Katona addigi történetének legnagyobb bukása volt. „A művet Zsámbéki Gábor adta, hogy olvassam el, és döntsek, van-e kedvem hozzá. Nagy kedvem volt megrendezni, így a darabot újra fordíttattuk Székács Verával, Litvai Nelli volt a dramaturgom, aki egy nagyszerű tagja volt a Katona József Színháznak. Úgy gondolom, hogy az előadás végül különlegesen jó és erős volt, csak valamelyest megelőzte a korát” – vallotta Máté Gábor az első Katonában rendezett előadásáról. A 168.hu felületén elérhető, exkluzív videóban a Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező egy nagy hibáját is felidézte. Eszerint bár remek színésznek tartja Andorai Pétert, ám nagy hiba volt rábízni a főszerepet, mert a színész túl szemérmes volt a szerepéhez. Ezt pedig nem sikerült levetkőztetnie vele csak a próbafolyamat néhány pontján. „Tehát ilyen szempontból ez egy rendezői hiba volt.” – jelentette ki Máté Gábor.

Amiben ugyanakkor az előadás erős volt – amivel megelőzte a korát –, az a gondolkodásmódja volt. Emellett annak a különlegessége, hogy Ramón del Valle-Inclán olyan kiválósága a spanyol irodalomnak, mint Gogol az orosznak. Vagy hogy a Lárifári hadnagy felszabadítása egy nagyon különleges darab, mert különleges nézőpontot nyújt. 

A beszélgetés során Máté Gábor felidézett egy érdekes momentumot is a darab kapcsán, ami a mű címéből adódott, és „végleg romba döntötte a vállalkozást”. Ha érdekli Máté Gábor története, vagy éppen a színész és rendező darabbal kapcsolatos további gondolataira kíváncsi, akkor kattintson a videóra! Ha pedig a Dobd be magad! első epizódját tekintené meg a 168.hu oldalán, akkor ahhoz kattintson ide. 

Máté Gábor bedobta magát, de mibe is?

S hogy mit is jelent a „Dobd be magad!”? Egy portréműsort, melyben a meghívott vendégek a játékokhoz való viszonyukról vallanak, emellett történeteket osztanak meg a gyerekkorukról, és beszélnek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal. 

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük. Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe. 

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője.

(Kiemelt képünkön Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója. Forrás: Dobd be magad!)

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!

Bár a leggondosabb kezeléseket végezték el rajta, mégsem tudták megmenteni Erzsi életét. A rejtélyes körülmények között elhunyt Homonnay Gergely macskája állítólag vesebetegséggel küzdött.