Máté Gábor: „Az antiszemitizmusra van igény” (Exkluzív videó a 168-on)

Hamarosan indul Réczei Tamás Dobd be magad! című beszélgetős műsora, melynek első vendége Máté Gábor lesz. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és rendezővel, a budapesti Katona József Színház igazgatójával készült beszélgetés elsőként a 168-on látható.

2024. szeptember 2., 07:00

Szerző:

Máté Gábor római katolikus családban nevelkedett. Amíg nagymamája élt, rendszeresen jártak hozzájuk katolikus egyházi emberek vacsorára, még annak ellenére is, hogy a nagymama – bár nem bevallottan – zsidó származású volt. Többek között ez hangzott el Réczei Tamás hamarosan induló, Dobd be magad! című műsorának első epizódjában, melynek vendége maga Máté Gábor volt. A beszélgetés során számos érdekes és izgalmas sztori hangzott el, többek között belecsöppenhettünk Máté Gábor kalandos gyerekkorába.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész a 168.hu felületén, exkluzív módon megtekinthető műsorban felidézte, nagymamája zsidósága azért érdekes számára, mert a világháború, de az utána bekövetkezett időszak sem kedvezett annak, hogy valaki felvállalja a származását. Így ő sem tette meg, ráadásul az asszony édesapja Máté Gábor szerint transzparensen nyilas és antiszemita volt. Igaz, utóbbiról úgy véli, hogy annak az lehetett az oka, hogy a dédnagypapa csak így védhette meg igazán a feleségét és lányát. Annál is inkább, mert utóbbi zsidó üldözötteknek nyújtott segítséget 1944 tavaszán, amiből arra lehet következtetni, hogy ő és az édesanyja is már a korábban kikeresztelkedett zsidók körébe tartoztak. Ám ez csak az egyik érdekesség Máté Gábor családjával kapcsolatban! A Dobd be magad! legújabb epizódjában több ilyen sztori is terítékre kerül, de hogy megismerje ezeket, kattintson az alábbi videóra!

Máté Gábor a műsor során elárulta azt is, hogyan és mikor jött rá arra, hogy bizonyos százalékban ő maga is zsidó származású, és hogy mit kellett ehhez tennie. Emellett a Dobd be magad! adásában beszélt a nagyanyja halála utáni időszakról is. Elmondta, miként fogadta az édesanyja azt, amikor az apai nagyapja azt kérte tőlük, hogy költözzenek hozzá. Végül egy történetet is megosztott arról, hogy miként lett ministráns.

Máté Gábor bedobta magát, de mibe is?

Máté Gábor tehát bedobta magát, ám azért érdemes tisztázni, hogy pontosan mit is értünk ezalatt. Nos, a „Dobd be magad!” egy portréműsor, melyben a meghívott vendégek a játékokhoz való viszonyukról vallanak, emellett történeteket osztanak meg a gyerekkorukról, és beszélnek arról is, szoktak-e feszültséglevezetés céljából játszani. A műsor során kiderül róluk, hogy mennyire kudarctűrők, van-e bennük versenyszellem, és hogy csapatjátékosok-e vagy inkább egyedül küzdenek meg a problémákkal.

A Dobd be magad! vendégei olyan dolgokat is megosztanak a saját életútjukkal kapcsolatban, amelyekről ritkán beszélnek a nagynyilvánosság előtt. S hogy mik ezek pontosan? Az életük taktikája és annak esetleges kudarcai, a szabálykövetési képességük és feszültségük kifejezése, a konfliktusokban való szerepük. Összességében a Dobd be magad! egy olyan életútutazás, amely elkalauzol bennünket a műsor vendégeinek élettörténetében a legrejtettebb összefüggésekbe.

Persze az utazás elképzelhetetlen lenne egy kiváló játékmester közreműködése nélkül, aki ezúttal sem más, mint Réczei Tamás színházrendező és dramaturg, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egykori művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának volt oktatója. A műsorvezető a 2019-ben megjelent Nagyon kell szeretniök doku-dráma kötet szerzője, 2020-tól az EMIH kulturális tanácsadója, a Baross utcában megnyíló Firgun Színház vezetője.

(Kiemelt képünkön Réczei Tamás és Máté Gábor. Forrás: Dobd be magad!)

07:00

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!

Bár a leggondosabb kezeléseket végezték el rajta, mégsem tudták megmenteni Erzsi életét. A rejtélyes körülmények között elhunyt Homonnay Gergely macskája állítólag vesebetegséggel küzdött.