Időjárás: a hétfő este gyönyörű bolygó-együttállással zárul, kedden folytatódik a langyos ősz

Érdemes lesz hétfő este az eget kémlelni, a Hold és a Szaturnusz együttállása csodálatos látványt nyújt. A keddi időjárás napos, meleg őszi időt ígér.

2024. október 14., 17:44

Szerző:

A keddi időjárás során mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de a nap első felében az ország északkeleti harmadán kisebb eső, zápor is kialakulhat – írta meg az Időkép. Többfelé élénk lesz az északi, északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 12 és 21 fok között alakul, északkeleten lesz hűvösebb az idő.

A HungaroMet előrejelzése szerint az előttünk álló éjszaka északnyugaton minimális eséllyel megdörrenhet az ég. Délnyugaton Zala megye, illetve a Dráva térségében köd képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 11 fok között várható.

A Hold és a Szaturnusz együttállása kápráztat el minket az égbolton hétfőn este

Az Időkép hívta fel a figyelmet a különös égi jelenségre.  A két égitestet napnyugta után a délkeleti horizont felett kell keresnünk. Látszólagos távolságuk mindössze fél fok lesz. 

A Szaturnusz a Hold felett kissé balra lesz látható a naplementét követően, majd az este, éjszaka előrehaladtával egyre inkább a Holdtól jobbra figyelhetjük meg. Az éjszaka során látszólagos távolságuk folyamatosan nőni fog, éjfélkor már 1,5 fokra lesznek egymástól, a keddi napkeltét megelőző órákban pedig már 3 fokra távolodnak el egymástól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Peggychoucair via Pixabay)