A tudósok megállapították, meddig tolható ki a várható élettartam

Bár szeretnénk hinni az örök életben, a kutatók most azt igazolták, hogy a várható élettartam növekedése lassul, sőt a határához közelít.

2024. október 11., 18:59

Szerző:

A fejlett országokban az orvosi ellátásnak köszönhetően egyre hosszabb az élettartam, vannak társadalmak, ahol  a 100 éves kor sem kirívó. Egy új tanulmány azonban azt állítja, hogy az örökkévalóság utópiája vagy akár 150 éves átlagéletkor igen valószínűtlen, és nincs összhangban a megfigyelt tendenciákkal – írja az iflscience.com.

Kétszáz éve fele annyi sem volt a várható élettartam, mint ma

Két évszázaddal ezelőtt az átlagos emberi élettartam még a leggazdagabb országokban is kevesebb mint fele volt a mainak. A várható élettartam kezdeti látványos növekedése először csak néhány gazdag országban következett be, majd végül a bolygó nagy részére is kiterjedt. Az élettartam növekedése elsősorban a gyermekkori betegségek csökkenésének volt köszönhető. Azok, akik a 20. század elején elérték a felnőttkort, nem számíthattak arra, hogy sokkal tovább élnek, mint dédszüleik, de sokkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy gyermekeik vagy unokáik előttük halnak meg.

Annak ellenére, hogy a kanyaró és a szamárköhögés visszatérésének az oltásellenes kampányok teret adtak, a csecsemőhalandóság továbbra is csökken, mivel az ezt lehetővé tevő programok a Föld legszegényebb országaiba is eljutnak. A világ nagy részén azonban 60 év felettiek körében kellene javulásnak bekövetkeznie. S. Jay Olshansky, a chicagói Illinois Egyetem professzora és társszerzői egy új tanulmányban azt állítják, hogy nem szabad túl sokat várnunk.

Elértük a határt, ennél jobban már nem növelhető az élettartam

Ahogy az orvosi kutatások a fiatalok betegségeiről a középkorúak és idősek betegségeire fókuszáltak, nagy előrelépés történt. A 100 évig élők száma drámaian emelkedett, és nem pusztán a„kék zónák” –ban. Olshansky és szerzőtársai azonban megjegyzik, hogy az ilyen jellegű javulások lelassultak a világ azon részein, amelyek először részesültek az előnyökből. A további javulás leginkább a technológiák szélesebb körű elterjedésével következett be, ám a kutatók szerint

a várható élettartam gyors növekedésének időszaka dokumentáltan véget ért, ennél tovább egyszerűen nem növelhető az emberek élettartama.

Olshansky a várható élettartam változását vizsgálta abban a nyolc országban, ahol jelenleg a leghosszabb a várható élettartam, valamint Hongkongban és az Egyesült Államokban. Úgy találta, a javulás nagyrészt abból adódott, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel élték túl a 60-as vagy 70-es éveiket, nem pedig abból, hogy a 90 év felettiek halálozási aránya meredeken zuhant.

Olshansky és szerzőtársaiarra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi trendek szerint a nők legfeljebb 15 százaléka, illetve a férfiak 5 százaléka éri el a 100 éves kort, legalábbis ebben az évszázadban. A szerzők kiszámították az idősek körében az éves halálozási arányok csökkenését, amely ahhoz szükséges, hogy a 150 éves korig való élet széles körben elterjedté váljon, és ezt valószínűtlennek tartják.

Mindazonáltal úgy vélik, hogy az orvostudomány jövője az idősek életminőségének javításában rejlik, nem pedig abban, hogy egyszerűen csak segítsünk nekik tovább élni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)