Szamárköhögés: már járványszerűen terjed a betegség

A legfrissebb adatok szerint már járványszerűen terjed a szamárköhögés hazánkban.

2024. augusztus 6., 12:43

Szerző:

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint még magas átoltottság mellett is 3-5 évente várhatók szamárköhögés-járványok a kontinensen. A koronavírus-világjárvány idején korlátozott volt a Bordetella pertussis nevű baktérium terjedése, 2023-ban azonban már 25 ezer esetet regisztráltak, a 2024-es évben ezt a számot már január és március között hétezerrel meghaladtuk. Ugyanakkor az európai hatóság emlékeztet: ez nem példa nélküli, 2019-ben 34 468 fertőzöttet azonosítottak, 2016-ban még ennél is többet, 41 026-ot – írja az Index.

A 2023–24-es időszakban 17 EU/EGT-országban az egy évnél fiatalabbaknál jelentették a fertőzést, míg hat országban a 10–19 éves serdülők körében fordult elő az esetek zöme – áll a jelentésben. A halálesetek többsége csecsemőknél történt, éppen ezért a legmagasabb kockázati csoportba a 6 hónapnál fiatalabb, még nem immunizált gyermekek, főleg az újszülöttek tartoznak.

Magyarországon 1954-ben vezették be szamárköhögés ellen a kötelező oltást, amit először 2, 3, 4 hónapos korban adnak be, az emlékeztetőt pedig 18 hónapos, majd 6 és 11 éves korban.

Szamáköhögés: kik a legveszélyeztetettebbek?

Az európai és magyar járványügyi hatóság, az NNGYK is hangsúlyozza, mivel a legnagyobb veszélyben az újszülöttek vannak, a várandós nők harmadik trimeszterben történő oltásával születendő gyermekük is nagyobb védelemben van a betegség szórványos előfordulásakor.

A hatóság jelentése szerint a július végén a Magyarország két különböző pontján szamárköhögésben meghalt két csecsemő is családi közegben fertőződött meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kéri a szülőket: a gyermek 2 hónapos koráig ne menjenek vendégségbe, zsúfolt helyekre, ne fogadjanak az újszülötthöz látogatókat.

Immunrendszerük ugyanis még nagyrészt védtelen a környezeti hatásokkal szemben. Ezért is ajánlják, hogy a csecsemő gondozásában részt vevők oltassák újra magukat.

Galgóczi Ágnes, az NNGYK járványügyi főosztályvezetője a napokban úgy fogalmazott, hogy a szamárköhögés már járványszerűen terjed Magyarországon, mivel az elmúlt húsz évben 36 ilyen igazolt fertőzés volt itthon, idén pedig 76 igazolt esetnél tartunk. Az év huszadik hetétől kezdett emelkedni a bejelentett pertussisgyanús esetek száma, az elmúlt öt hétben a heti esetszám 16 és 21 között változott.

Tóth Sándor immunológus az Indexnek elmondta, hogy a klasszikus értelemben vett járványig nem jutunk el a magas, 98 százalék feletti átoltottság miatt, az epidémia helyett edémiás szinten marad itthon a betegség terjedése. Azaz a fertőzött kis környezetében általában az arra érzékeny családokban jelenhet meg a pertussis.

Szamárköhögés: Minden megyében találtak fertőzöttet

Idén már 185 szamárköhögés vagy szamárköhögés-gyanús megbetegedést regisztráltak Magyarországon.

Július 14. és 21. között összesen 32 szamárköhögés esetet jegyeztek fel az országban – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legfrissebb, hétfőn kiadott járványügyi jelentésében

Szamárköhögésre, vagy pertussisra utaló tünetekkel fordultak orvoshoz betegek a főváros mellett egy tucat megyében, így Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém megyében egyaránt. A 32 megbetegedés az idei év eddigi legmagasabb heti adata, egyszersmind önmagában magasabb, mint az elmúlt évek bármelyikének éves összesített megbetegedésszáma.

Portfolio elemzéséből kiderül, mostanra az összes megyéből jelentettek szamárköhögéses megbetegedéseket az idei évben.

Nemcsak Magyarországon van jelen a szamárköhögés

De nemcsak itthon tapasztalható óriási kiugrás az esetszámokban, hanem Európa számos más országában, sőt, például az Egyesült Államokban is. Bár az NNGYK hivatalos állásfoglalása alapján egyelőre nincs szó járványról, Galgóczi Ágnes, az NNGYK járványügyi főosztályának vezetője a közelmúltban már arról beszélt, hogy a fertőzés immár nem csupán behurcolt esetek formájában fordul elő, hanem országhatárokon belül is terjed. Ezenkívül idén két csecsemő halálát is a betegség és annak szövődményei idézték elő itthon.

A szamárköhögés egy súlyosan fertőző, bakteriális betegség. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján ismerte el, hogy két csecsemő már meghalt idén szamárköhögés-fertőzésben. Bár a hatóság azt állítja a szórványos előfordulás miatt nincs járvány, mégis a védőoltás fontosságára hívják fel a figyelmet. Azt is hozzátették, hogy ennek ellenére nincs járvány Magyarországon.

Mi a szamárköhögés?

A szamárköhögés egy bakteriális fertőzés okozta megbetegedés. Magyarországon 1954 óta elérhető vakcina a betegséggel szemben, illetve az ma a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. Az oltási program indulása előtt évi több tízezer megbetegedést kiváltó járványok is előfordultak. A szamárköhögés elsősorban a 6 hónaposnál fiatalabb gyermekekre veszélyes, akik még csak részben vagy egyáltalán nem védettek azzal szemben. Mivel a védőoltással megszerezhető védettség évek alatt gyengül, ezért az NNGYK gyermeket tervező nők számára emlékeztető oltás felvételét javasolja. Emellett minden felnőttnek érdemes felfrissítenie védettségét, aki gyakran érintkezik majd a születendő kicsivel.

(Kép: KATERYNA KON / KKO / Science Photo Library / AFP)

 

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.